Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Strandsatt på en öde ö

Skapad 2016-02-22 20:34 i Tillbergaskolan Västerås Stad
Ett skrivprojekt där du tränar olika former av skrivande utifrån en resa i fantasin.
Grundskola 4 Svenska

"Den öde ön" är ett skrivprojekt där vi med hjälp av fantasin gör en resa tillsammans. Under några veckor ska du arbeta med att skriva texter. Det ska du göra genom att arbeta med den spännande skrivuppgiften "strandsatt på en öde ö". Du kommer även få arbeta med att rita bilder som passar bra ihop med det du skriver. Här får du chansen att vara med om ett spännande skeppsbrott utan att ens bli blöt om fötterna!

Innehåll

Innehåll

När vi arbetar med "Strandsatt på en öde ö" kommer du inför varje nytt kapitel få en muntlig genomgång och en inledning som beskriver vad kapitlet ska handla om. Du kommer att få möjlighet att träna och visa att du kan skriva olika sorts texter, t ex. brev, dagboksanteckningar, intervju och faktatexter. Du kommer också få rita passande bilder till det du har skrivit.

Bedömning

Jag kommer att bedöma att du:

- skriver olika former av texter


- kan använda dig av stor bokstav, punkt och andra skiljetecken på ett korrekt sätt


- kan skriva sammanhängande och med tydlig handstil så andra kan läsa och förstå din text.

- skapa bilder som passar ihop med din text

Kopplingar till läroplan

 • Sv  4-6
  Läsa och skriva Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
 • Sv  4-6
  Läsa och skriva Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.
 • Sv  4-6
  Läsa och skriva Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
 • Sv  4-6
  Språkbruk Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: