Skolbanken Logo
Skolbanken

RÖRELSELEK

Heby förskola Bullerbyn, Heby · Senast uppdaterad: 4 september 2023

Det är viktigt för både barn och vuxna att röra på sig och det finns många vinster i det. Rörelsestunden ska vara rolig och inspirerande. - man ska använda fantasin, locka och utmana!

Bakgrund

"Barns utveckling från 1-6 kännetecknas av en ständig övning i att hålla sin kropp i balans, att förstå sin omgivning och att automatisera sina rörelser. Man bör betänka att det tar mellan tre och fyra år bara att lära sig gå, från det första vacklande steget tills gången är lätt, rytmisk och obesvärad" (Granberg, 1994:25). 
Barns motorik och intellektuella förmåga är ömsesidigt beroende av varandra.
"Lpfö 98(2001:12)".
Vi var på föreläsning med Karin Rosvall som berättade om hur viktigt det är för inlärningen att träna både barnens ögon och hållning. Vi vill därför att det blir en del i vår rörelselek.  Rörelseleken är också ett bra tillfälle att utveckla automatiserade grundrörelser så som: bakåtsträckning i bukläge, rullrörelse, åla, krypa och klättra.

Syfte

Vi upplever att dagens moderna samhälle uppmuntrar till mer stillasittande aktiviteter för barn genom en större tillgång till ipads, tv-spel och film etc. Därför tycker vi att det är viktigt att vi på förskolan stimulerar barns rörelseglädje och utvecklar deras rörelseförmåga. Barnen utvecklar en mängd av kroppens andra funktioner genom att röra på sig i vardagen.

Mål

Målet är att vi ska ge barnen en möjlighet att få lära känna sin kropp genom rörelse och vilket i sin tur leder till en god utveckling. 

 

Arbetssätt


Vi försöker att ha rörelselek så ofta vi kan då vi går till gamla gymnastiksalen.  

Rörelseleken startar upp med uppvärmning till musik.

Därefter börjar vi med samarbetsövningar, det kan vara att kasta o fånga boll med varandra. Olika lekar- kom alla Sörgårdsbarn, Törnrosa, en bonde i vår by eller någon annan övning som stimulerar barnens samarbetsförmåga.

Vi tränar motoriken med olika balansövningar så som: ärtpåsar på huvudet, gå balansgång på våra Riverstones eller liknande.

Helkroppsträning med  "miniaerobicsrörelser", där tränar vi på de motoriska grundrörelserna, krypa. åla. klättra, rulla och bakåtsträckning i bukläge.

Rörelseleken avslutas med en stunds avslappning. Vi håller på att introducera yoga i samband med avslappningen. 

Reflektion

Reflektion: Hur gick undervisningen/aktiviteten? Hur reagerade barnen? Lärde barnen sig någonting? Hur såg ni det?

 

 

 

Analys

Analys: Varför gick det som det gick? Vad behöver vi ändra på för att det ska gå lättare/bättre?

 

Planering: Vart ska vi? Hur går vi vidare nästa vecka?


Läroplanskopplingar

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback