Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lag och rätt

Skapad 2016-03-03 15:27 i Växjö Montessoriskola Grundskolor
Grundskola 5 – 6 Samhällskunskap
...

Innehåll

Mål och syfte

Målen och syftena med området Lag och rätt är att eleverna ska kunna besvara följande frågor:

  • Varför finns det lagar?
  • Varför straffar vi brottslingar?
  • Varför begår människor brott?
  • Hur påverkas förövaren, brottsoffret och samhället av kriminalitet?
  • Vilka rättigheter har alla människor i världen?
  • Vilka rättigheter har de nationella minoriteterna i Sverige?

Matriser

Sh

Vad bedöms? Bedömningsaspekter

Grundläggande kunskaper
Goda kunskaper
Mycket goda kunskaper
Kunskapens bredd
En i huvudsak kvantitativ bedömning
Få fakta, exempel, beskrivningar, begrepp som handlar om olika lagar, regler, principer och innebörden i mänskliga rättigheter, barnkonventionen och de nationella minoriteternas rättigheter. Brott, straff och domstol.
Flera fakta, exempel, beskrivningar, begrepp som handlar om olika lagar, regler, principer och innebörden i mänskliga rättigheter, barnkonventionen och de nationella minoriteternas rättigheter. Brott, straff och domstol.
Många fakta, exempel, beskrivningar, begrepp som handlar om olika lagar, regler, principer och innebörden i mänskliga rättigheter, barnkonventionen och de nationella minoriteternas rättigheter. Brott, straff och domstol.
Kunskapens djuå
En i huvudsak kvalitativ bedömning
Få och korta exempel på samband, orsaker och konsekvenser och perspektiv. T.ex. resonemang om skillnader mellan regler och lagar samt skillnader i rättssäkerhet mellan demokratier och diktaturer, samband mellan brott och straffvärde, orsaker till ungas kriminalitet, konsekvenser av kriminalitet för både individer och samhället.
Fler och längre exempel på samband, orsaker och konsekvenser och perspektiv. T.ex. resonemang om skillnader mellan regler och lagar samt skillnader i rättssäkerhet mellan demokratier och diktaturer, samband mellan brott och straffvärde, orsaker till ungas kriminalitet, konsekvenser av kriminalitet för både individer och samhället.
Många och långa exempel på samband, orsaker och konsekvenser och perspektiv. T.ex. resonemang om skillnader mellan regler och lagar samt skillnader i rättssäkerhet mellan demokratier och diktaturer, samband mellan brott och straffvärde, orsaker till ungas kriminalitet, konsekvenser av kriminalitet för både individer och samhället.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: