Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Poesi

Skapad 2016-03-04 08:20 i Brearedsskolan Halmstad
Fördjupar sina kunskaper i att förmedla känslor och budskap i dikter och texter.
Grundskola 4 – 6 Engelska Svenska

Poesi är ett begrepp som inte så många barn idag känner till så mycket om. Poesins främsta mål är att förmedla känslor och uttryck. En förmåga som inte alltid kommer automatiskt. Därför behöver vi öva oss på att sätta ord på våra känslor. I detta område kommer vi koppla samman poesin och musikens värld. Vi kommer även titta närmare på hur man kan skapa konst med hjälp av ord.

Innehåll

Avsnitt 1

Bedömning/mål:

- Jag känner till några kända verk inom poesi och dess författare

- Jag känner till några olika typer av dikter (exempel: cirkelkomposition, rim) 

- Jag kan skriva egna dikter

- Jag känner till olika sätt att beskriva känslor på

- Jag känner till olika sätt att beskriva miljö på

Kopplingar till läroplan

 • Sv  4-6
  Läsa och skriva Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
 • Sv  4-6
  Berättande texter och sakprosatexter Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
 • Sv  4-6
  Berättande texter och sakprosatexter Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
 • Sv  4-6
  Språkbruk Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Uppgifter

 • Poetry slam

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: