Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skrotverkstan - återvinning & återanvändning

Skapad 2016-03-04 12:51 i Bosgårdsskolan Mölndals Stad
Vi kommer under V16 att arbeta med ett återvinning och återanvändning på fritid. Projektet tar sig uttryck på olika sätt i olika delar av verksamheten.
Grundskola F – 1 SO (år 1-3) Bild

Rum - I samband med att vi funderade över att möblera om i lokalerna intervjuades, barnen genom informella samtal, om lokalerna och verksamheten. Där framkom bland annat att de ville ha ett skapande rum/ skrotverkstad. Vi gjorde därmed om ett av rummen till en Skrotverkstan. I detta rum får barnen skapa fritt med hjälp av olika återvinningsmaterial som bland annat barn och personal tagit med sig hemifrån.

Pyssel - Under terminen arbetet vi i personalen med att presentera olika typer av pyssel baserat på återvinningsmaterial. tex med toarullar och glasburkar.

Fritidsmöte - Varje vecka har vi fritidsmöte, där kommer vi under några veckors tid att visa små filmsnuttar med "Barr och Pinne" som berör ämnet återvinning och återanvändning.

Visa upp - Vi kommer att involvera föräldrarna genom att informera om projektet i vår blogg samt uppmuntra dem att ge dem möjligheten att skänka överblivet återvinningsmaterial. Vi skall även göra en utställningshylla på fritid där barnen får ställa ut sina skapelser för varandra och föräldrar. Det finns även möjlighet att ställa ut i ett glasskåp vid matsalen.

Del i helheten - Vi undersöker möjligheten att koppla vårt projekt till Mölndals stads Pella kan kampanj för att belysa att vi ingår i ett större sammanhang och i en kommuns där vi gemensamt arbetar för en hållbara utveckling. 

Användbarhet - Vi vill på olika sätt tillsammans med barnen skapa saker med hjälp av återvinningsmaterial som är användbara för oss på fritids. Till exempel sy kojor av gamla gardiner eller andra tyger. Tanken är att kojorna skall vara lätta att ta fram och plocka bort och att de är mått- anpassade till de bord vi har på fritids. Ett av barnens förslag var att skapa en stad i klassrummet, någonting vi skulle kunna göra med hjälp av dessa kojor. Ett annat exempel är en inspirerande pysslevägg där vi använder oss av bland annat metall- och glasburkar att lyfta fram det material vi har undangömt i våra skåp. Vi planerar också att bygga ett eget mini bibliotek för de böcker som barnen själva skapar. 

 

Innehåll

Avsnitt 1

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: