Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Teknik ÅK 7

Skapad 2016-03-07 11:13 i Västerholm Grundskolor
Period 4. VT 2016
Grundskola 7 Teknik

I Period 3 i ÅK 7 kommer ni nu att ha Teknik. Teknik är ett ämne som du kommer ha mycket användning för i livet, kanske inte jämt i skolan - men ofta utanför skolan.

Vi börjar perioden med ett teoretiskt avsnitt som kallas ting och tanke. Här kommer vi arbeta med uppfinningar som revolutionerat världen, viktiga uppfinnare, teknisk utveckling och drömmar inom teknik. Denna period kommer avslutas med ett skriftligt prov direkt efter påsklovet. Ni kommer också att få göra en skiss över något "drömföremål".

Därefter kommer vi börja arbeta med teknikbokens två kapitel styrning och mekanismer. Detta med några genomgångar men mestadels med praktiskt arbete med bygge av legorobotar.

När ni gjort legorobotarna klart kommer vi att återigen jobba med ett kort avsnitt som fått namnet "Bära, brista, form och funktion". Detta avsnitt kommer examineras med ytterligare ett skriftligt prov samt genom en ritning som skall lämnas in.

Kapitel i boken (inscannat)

Innehåll

Avsnitt 1: Ting och tanke, dröm och verklighet

 Powerpoint med lektionsmaterial

Vi kommer att gå igenom kapitlen "Ting och tanke" och dröm och verklighet. Detta kommer att examineras med ett skriftligt prov som skrivs på lektionstid. Allt material som behövs finns i PowerPointen här ovanför.

 Checklista för studier inför provet 7A
 Checklista för studier inför provet 7D

Avsnitt 2: Praktisk teknik

Hur kan man bygga ihop en legorobot? Hur fungerar en limpistol – och hur kan man bygga en bil som rullar av en kartongbit, ett par pennor och en gummisnodd. Detta och annat kommer du att få lära dig i detta område. Här fokuserar vi på det praktiska, samtidigt som både dina praktiska och teoretiska kunskaper kommer utvecklas.

Syftet med det här avsnittet i teknikkursen är att väcka intresse och nyfikenhet – samt inse att teknik inte bara är stora maskiner och komplicerade robotar.

Avsnitt 3: Att undersöka ett tekniskt föremål

I det här sista examinerande området ska du skriva en uppsats där du undersöker ett vanligt tekniskt föremål. Uppgiften är relativt öppen, och det finns många olika uppfinningar du kan undersöka. Det som är viktigt att tänka på när du väljer uppfinning är att den ska innehålla en mekanisk eller elektrisk del.

Inför detta får ni titta på en dokumentär som handlar om telefonen och telefonens utveckling; denna är mycket bra som inspiration om du inte vet vad du ska skriva om.

 Undersök en uppfinning – teknik

 Undersök ett tekniskt föremål – enbart E-nivå

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: