Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

matematik/naturvetenskap vallmon mars-16

Skapad 2016-03-08 09:58 i Bifrost förskola Mölndals Stad
Förskola

Planeringar är den karta som leder oss vidare i vårt arbete. Här beskriver vi vad vi vill ska hända, hur arbetet ska genomföras (arbetssätt och metoder) samt hur uppföljning och utvärdering ska ske. Utvärdering beskriver hur det gick och syftar till att hjälpa oss att förfina våra arbetssätt och metoder så vi når de mål som läroplanen förskriver.

Innehåll

Mål: Vad vill vi ska hända?

 Barnen ska få syn på skogens material och hur det kan tas tillvara på olika sätt

Barnen ska få en förståelse för för djur och natur

Öva färdigheter i matematik med hjälp av skogen

Barnen ska på ett lustfyllt sätt lära känna matematikens värld

Vilka arbetssätt och metoder ska användas?

Naturupplevelser i skogen

Vi följer vår fågelbuske och ser vad som händer med den, vilka fåglar ser vi? Vad heter dom ,hur ser dom ut? Stora små fåglar, fågelbon

Vi plockar med olika material från skogen att använda då vi tränar matematiska begrepp så som kottar, pinnar och stenar. vi använder sedan materialet att skapa med.

I mattelandet på UR ges barnen inspiration  att bli nyfikna på matematik. För att sedan i smågrupper arbeta med praktiskmatematik.

Hur kan barnen påverka innehållet och utförandet?

Barnen har hela tiden  en möjlighet att framföra sina tankar och ideer om vad man kan göra och hur man kan göra. Vi är medforskare och stödjer barnen i deras kreativa process. Arbetet i smågrupper ger oss möjlighet att låta barnen komma tilltals och våga framföra sina tankar.

Hur ska arbetsområdet följas upp och utvärderas?

Under April

Hur gick det?

Vi har hängt talgbollar i vår fågelbuske som vi har utanför vårt köksfönster. Talgbollarna hade en pojke med sig hemifrån.Under promenaden till busken och skogen, diskuterades fåglars svårigheter med att få mat vintertid.Detta Trollband både äldre och yngre barn. Vi såg minst 5-6 olika fågelarter som vi googlade och lärde oss mer om.Barnen har fått uppleva naturen genom alla sina sinnen.Dom varit vetgiriga och nyfikna. Dadda har varit en trogen följeslagare till skogen och haft små uppdrag till barnen. En gång bad Dadda barnen samla så många kottar dom kunde.Dessa kottar tog vi med till förskolan och där arbetade vi med dom kring matematiska begrepp. Barnen kom sedan på att dom ville göra en koja till Dadda. Vilket vi påbörjat.

Uppevila barnen har i smågrupper arbetat med begrepp som stor-liten-lång-kort,sortering och klassificering utifrån olika material. Vi har även arbetat med former,barnen har varit på formjakt samt gjort formfigurer. Vi har tränat plus och minus på olika sätt. Barnen pratar gärna om matematik i våra dagliga rutiner som påklädning och i matsituationen.

Vad fungerade/fungerade inte?

Det har varit utmanande för våra yngsta i skogen rent motoriskt den här årstiden. Ibland har vi fått besöka andra platser för att det varit för blött eller halt i skogen.

Vi är lyhörda för barnens tankar och intentioner vilket skapar ett engagemang och intresse hos barnen att driva sina projekt vidare,genom utmaning från oss vuxna.

Mattelandet var/är väldigt uppskattat hos barnen och har öppnat upp för dialog kring matematik. Barnen visar nyfikenhet .

Hur går vi vidare?

Vi fortsätter under April och maj följa vårt Vallmoträd och vad som händer med det.

Barnen ska få flera naturupplevelser under våra skogsutflykter.

I vårt tema kommer vi fortsätta arbeta kring fåglar och blommor då vi ska utvidga vår temavägg inför temaavslutningen

Vi kommer spela spel med våra barn då vi fått flera nya. Då tränar barnen bland annat turtagning,siffror och nummer samt kommunikation och färger.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: