Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Svenska, läsa, förstå och skriva

Kristdalaskolan, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 23 augusti 2019

"Bättre att vara ute på hal is och ha det glatt, än att gå i lera och sörja." När läsförståelsen stärks och fördjupas är det lättare att förstå, roligare att läsa och man kan glida fram i texterna som på nyslipade skridskor.

 

Syfte

Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier.

I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om olika former av sakprosa

 

 Tidsåtgång och utvärdering

Arbetet med läsförståelse pågår hela år 6 och utvärderas särskilt i samband med utvecklingssamtalen.
Vi använder olika läromedel och arbetssätt för att nå målen. Vi arbetar både gemensamt och enskilt med Läsförståelse A, B, C, D och skönlitteratur för att nå målen. Skönlitteraturen läser eleverna huvudsakligen hemma och arbetar med frågor till litteraturen under lektionerna. Eleverna får regelbundet samtala om olika texters innehåll, tolkning och budskap.

Elevernas läsutveckling och förmåga att reflektera över texters innehåll bedöms främst med hjälp av deras enskilda arbeten i läslogg och genom Skolverkets nationella bedömningsuppgifter samt Nationella proven.


Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Matriser i planeringen
SVENSKA kunskapskrav åk 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback