Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Titanic, mars-april 2016

Skapad 2016-03-09 12:44 i Pysslingen Skolor Vendelsö Hage Pysslingen
Grundskola 4 Svenska
...

Innehåll

Tid: Veckor 10-14

Syfte och förmågor

Under de kommande tre-fyra veckorna kommer du att arbeta med en bok som handlar om en av de största katastroferna till havs, när Titanic gick under i början av 1900-talet.

 

Ur läroplanen:

Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra

Kopplingar till läroplan

 • Sv
  Syfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
 • Sv
  Syfte läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Centralt innehåll
Kopplingar till läroplan

 • Sv  4-6
  Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
 • Sv  4-6
  Tala, lyssna och samtala Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Arbetssätt

Du ska läsa ett antal sidor i boken "Titanic Katastrofen" varje vecka och sedan svara på frågor om texten. Efter att du och dina klasskamrater läst boken klart, ska ni i grupp samtala om boken.

Slutligen kanske vi har möjlighet att se filmen "Titanic".

Bedömning

Under arbetets gång kommer jag att bedöma din läsförståelse utifrån de svar du skriver på frågorna. Jag kommer också att bedöma din förmåga att samtala om en bok med andra samt hur bra du är på att lyssna på andra och ta del av deras synpunkter.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: