Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rörelse: gymnastik, friidrott, lekar och spel

Skapad 2016-03-10 10:35 i Pysslingen Skolor Johannes Petri Skola Pysslingen
Grundskola 5 Idrott och hälsa
...

Innehåll

Tid

v. 11-16 Motorik, gymnastik och redskap
v. 17-19 Friidrott, lekar och spel 

 

Syfte

Kopplingar till läroplan

  • Idh
    Syfte röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

  • Idh  4-6
    Rörelse Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.
  • Idh  4-6
    Rörelse Olika lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.

Arbetssätt

Vi kommer under gymnastik och redskap ha olika genomgångar i matta, ringar, räck plint, satsbräda samt linor i rena stationer. Vi kommer därefter arbeta med övningarna i olika hinderbanor där eleverna får användning av de olika rörelseformerna i ett sammanhang. 

Vi kommer att arbeta med momentet friidrott och då gå igenom de olika grenarna med fokus på teknik. Undervisningen kommer att ske både inne i idrottshallen samt ute. 

Vi kommer att lägga störst vikt vid att träna vår samarbetsförmåga genom olika spel och lekar, Eleverna skall även få insikt i hur man förhåller sig till regler, olika överenskommelser samt visa på ett säkerhetstänk i lekar och spel. 

 

Bedömning

Bedömningen kommer ske fortlöpande under det praktiska genomförandet. Eleven behöver vara aktivt närvarande under lektionerna för att ge stort underlag för en rättvis bedömning.

Friidrott, lekar och spel:
Då eleven praktiskt genomför de övningar såsom lekar, övningar och spel. Eleven deltar aktivt i lekar och spel samt visar hänsyn och förståelse för säkerhet, regler och överenskommelser. I samtal och reflektion kring säkerhet och att eleverna omsätter detta i praktiken. Till exempel förståelse för syftet med uppvärmning för att undvika skador. 

Gymnastik och redskap:
Bedömningen kommer dels ske när eleverna arbetar i stationer, när vi arbetar med specifika rörelser samt dels i de redskaps och hinderbanor eleverna genomför.
Elevernas kvalitéer i det utförande de genomför övningarna på som exempelvis att samordna arm- och benrörelser, anpassa styrka, precision, balans och tempo. I hinderbanan kommer det även vara de väg man väljer i hinderbanan som ligger till grund för bedömningen. Väljer de hinder som visar på mer enkla eller komplexa rörelser för att ta sig över respektive hinder. Detta vävs in i en helhetsbedömning där kvalitén i de olika rörelserna blir centralt i bedömningen.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: