Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Magnetism

Skapad 2016-03-21 10:56 i Öckerö
Grundskola 6 Fysik

Under kommande veckor kommer du att få lära dig mer om magnetism.

Innehåll

Dessa kunskaper ska du utveckla

I matrisen längst ned kan du se vilka kunskapskrav som vi kommer att arbeta med och som du ska utveckla ytterligare. För det här arbetsområdet handlar det lite förenklat om att du ska kunna:

 • resonera om hur en magnet fungerar och när man använder sig av magneter i vardagen.
 • genomföra undersökningar och dokumentera dem
 • förklara och i samtal och skrift kunna använda begreppen sydände, nordände, repellerar, attraherar, permanentmagnet, elektromagnet och magnetfält.

 

Så här ska vi arbeta

Vi kommer att:

 • genomföra enkla undersökningar och dokumentera dem.
 • se på film.
 • prata om och använda begrepp.
 • ha genomgångar.
 • läsa faktatexter och arbeta i arbetsboken om fysik och kemi.
 • arbeta med "Inventioneers".

Så här kommer du att få visa din kunskap

Du kommer att få visa din kunskap genom att:

 • vara med och resonera muntligt om några centrala frågor.
 • genomföra några undersökningar och dokumentera dem.
 • i slutet av arbetsperioden svara på frågor skriftligt.

Matriser

Fy
Magnetism

Nivå 1
Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysik I enkla och till viss del underbyggda resonemang om magnetism kan eleven relatera till några fysikaliska samband. ens begrepp. Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
Nivå 2
Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp. I utvecklade och underbyggda resonemang om magnetism kan eleven relatera till några fysikaliska samband Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån. Dessutom gör eleven utvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
Nivå 3
Eleven har mycket goda kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av fysiken I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om magnetism kan eleven relatera till några fysikaliska sambands begrepp. Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. Dessutom gör eleven välutvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: