Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vt -16 Hkk Mat och hälsa G

Skapad 2016-03-21 15:54 i Järnåkraskolan 4-9 Lunds för- och grundskolor
Grundskola 8 Hem- och konsumentkunskap
...

Innehåll

Mat och hälsa

Mål för elev

Kunna
- vilka näringsämnen som ger energi.
- vad som gör att energibehovet varierar.
- ge ex på livsmedel/maträtter som innehåller både näring och energi, samt förstå vad begreppet ”tomma kalorier” står för.
-de sex näringsämnesgrupperna och få en god förståelse för hur olika näringsämnena i maten påverkar vår hälsa.
- planera näringsriktiga måltider för olika behov.

Innehåll

Mat, måltider och hälsa
Miljö och livsstil

Genomförande

Under en termin i åk 8

Bedömning


Skriftligt prov
Planera måltid 

Kursplanemål

Utveckla sin förmåga att

- planera och tillaga mat och måltider för olika sammanhang,
- värdera val och handling i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar  
   utveckling

Matriser

Hkk
Jä Ht -15 Hkk Mat och hälsa

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Aspekt 1
Planera mat och måltider för olika sammanhang
EXEMPEL: Jag behöver handledning när jag planerar en måltid med hjälp av matcirkeln och tallriksmodellen. När jag väljer grönsaker så tar jag t.ex. sallad, gurka och tomat men glömmer ta med ”grova grönsaker”. Jag gör en enkel motivering till mitt måltidsval, t.ex. det är bra att dricka mjölk för det är nyttigt. KUNSKAPSKRAV Eleven kan planera måltider med viss anpassning till aktivitetens krav. Eleven ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa och miljö. Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
EXEMPEL: 
Jag planerar en måltid med hjälp av matcirkeln och tallriksmodellen och motiverar varför jag väljer de livsmedel jag gör. Jag föra utvecklade resonemang och redogöra för några relativt väl underbyggda samband mellan livsmedel och näringsämne, t ex mjölk och kalcium och vad kalcium används till i kroppen. KUNSKAPSKRAV Eleven kan planera måltider med relativt god anpassning till aktivitetens krav. Eleven ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa och miljö Därutöver kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
EXEMPEL: 
Jag planerar en måltid med hjälp av matcirkeln och tallriksmodellen och motiverar utförligt varför jag väljer de livsmedel jag gör. 

Dessutom jämför jag flera livsmedel och reflekterar över för- och nackdelar. Jag kan för välutvecklade resonemang och redogöra för flera väl utvecklade samband mellan livsmedel och näringsämne och dessas funktion kroppen. KUNSKAPSKRAV Eleven kan planera måltider med god anpassning till aktivitetens krav. Eleven ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa och miljö. Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: