Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

År 7, matematik: Procent

Skapad 2016-03-28 16:05 i Pysslingen Skolor Montessoriskolan Castello Pysslingen
LPP baserad på Nya Matte Direkt
Grundskola 7 Matematik

Procent används oerhört ofta i TV, tidningar, radio och på Internet när någon undersökning ska presenteras. Vilken målvakt har presterat bäst, Andreas Isaksson som räddat 7 skott av 10 eller Gianluigi Buffon som räddat 19 skott av 25? Ett smart sätt att jämföra deras prestationer är att omvandla siffrorna till procent. Procent behöver du också kunna för att förstå rabatt i butikerna du handlar i och ränta på banken

Innehåll

Centralt innehåll

Vi kommer att gå igenom delar av nedanstående centralt innehåll, som är hämtat från lgr 11.

Kopplingar till läroplan

  • Ma  7-9
    Taluppfattning och tals användning Centrala metoder för beräkningar med tal i bråk- och decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digital teknik. Metodernas användning i olika situationer.
  • Ma  7-9
    Samband och förändring Procent för att uttrycka förändring och förändringsfaktor samt beräkningar med procent i vardagliga situationer och i situationer inom olika ämnesområden.

Arbetsgång

Såhär arbetar du med arbetsområdet

Vi kommer att arbeta med det här arbetsområdet under ungefär fyra veckor. Vad du ska ha lärt dig och vilka uppgifter du kan jobba med i står i bedömningsmatrisen "Mål och uppgifter för arbetsområdet".

Måste jag göra alla uppgifter?
Det viktigaste är inte att du gör alla uppgifter i boken, utan att du uppnår målen för arbetsområdet. Samtidigt är det viktigt att tänka på att repetition gör så att du blir säkrare och kommer ihåg bättre. Dessutom är det viktigt att du träna på att skriva ner dina lösningar så att du blir säker på att lösa uppgifter skriftligt på ett tydligt sätt.

Om du är mycket säker på uppgifterna på en sida kan du nöja dig med att göra den/de svåraste uppgifterna och hoppa vidare till nästa sida. Annars rekommenderar jag starkt att du gör alla uppgifter.

Hur vet jag om jag har uppnått ett mål?
Ett bra sätt att lära dig på är att redovisa målen för arbetsområdet för en klasskamrat. Om du känner dig säker på redovisningen kan du själv klicka i det målen i matrisen nedan, annars behöver du träna mer eller be någon om hjälp.

Facit
Det är viktigt att du rättar dina uppgifter ofta så att du själv kan upptäcka om du har tänkt rätt eller fel. Om du får fel på många uppgifter, be då en lärare, klasskompis eller förälder om hjälp.

Diagnosen
När du är klar med gröna kursen gör du diagnosen. Om du har lyckats bra på diagnosen jobbar du vidare med röda kursen. Om du är osäker på en eller flera uppgifter pratar du med din mattelärare och får hjälp med att repetera.

Examination

Prov: Fredag 26 februari både i procent och bråk.

Matriser

Ma
Mål och uppgifter för arbetsområdet

Redovisa för en mattelärare när du tycker att du har nått ett mål. Om du är säker på matte kan du även välja att redovisa målen för en annan elev som är duktig på matte.
Mål
Uppgifter att göra för att uppnå målet
Grundläggande mål
1 - Repetera tidigare kunskaper om procent.
s. 170-171
2 - Använd kunskapen att 1 % = 1/100 och 10 % = 1/10 för att beräkna delen. Ex: 17 % av 500 meter.
s. 172-173
3 - Kunna omvandla mellan bråkform, procentform och decimalform. Ex: 80 % = 0,80 = 80/100 = 4/5
s. 174-175
4 - Beräkna delen genom att använda decimalform. Ex: 17 % av 60 kg = 0,17 * 60
s. 176
5 - Beräkna höjning och sänkning i procent. Ex: Det är 8 % rabatt på alla skrivare. Vad blir det nya priset på en skrivare som kostat 950 kr.
s. 177-178
Fördjupning
6 - Räkna procent med huvudräkning.
s. 190
7 - Räkna med mer än 100 %
s. 191
8 - Beräkna det nya värdet direkt med hjälp av förändringsfaktor.
s. 192-193
9 - Beräkna andelen i procent på olika sätt. Ex: Linda satte 14 av 18 skott. Hur många procent är det?
s. 194-195
10 - Blandad problemlösning med procent.
s. 196-197
13 Lös procentproblem från nationella provet för år 9.
http://tinyurl.com/omnfhsd
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: