Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sagoäventyr- rädda påskäggen

Skapad 2016-03-29 10:14 i Gunnarsgårdens förskola Ale
Denna mall använder Ales pedagoger för att beskriva sin pedagogiska planering. I denna mallen finns stödfrågor till hjälp.
Förskola

Barnen kommer att få brev från haren Gnagis som bor i skogen. Brevet sätts upp på en pinne utanför avdelningens dörr och de barn som kommer på morgonen får upptäcka det och sen berätta för de andra kompisarna vad de har hittat. Vi läser upp brevet under en samling och de barn som ej vart närvarande kommer att få ta del av det när de kommit tillbaka. Brevet skickas även på Unikum där föräldrarna får ta del av samma information som barnen. Föräldrarna får läsa upp brevet där hemma för sina barn om de så vill. (Se brev nr 1 nedan.)

"Hej,

Nu undrar ni vem jag är va! Jag är haren Gnagis och jag har sett er flera gånger ute i skogen och sett att ni bor här. Det är så att det har hänt något fruktansvärt här ute i skogen, och alla vi djur här i skogen behöver hjälp då vi inte klarar av det själva. Det är ju så att det finns en speciell hare som har ett speciellt uppdrag varje år och det är att vara påskhare. Påskharen får alltid alla äggen till barnen i ett väldigt stort paket, som är väl inslaget för att äggen inte ska gå sönder. I år var paketet mycket större än vad det brukar vara och vi blev lite misstänksamma vi harar och funderade varför det var så.

 

Då, precis när vi skulle öppna paketet, ringde vår ”överhare” Hoppe Skutt och var alldeles förskräckt, ”ÖPPNA INTE PAKETET!” sade han. Varför då? frågade Hoppa Lång som hade svarat i telefonen. ”Det finns ett dinosaurieägg i paketet och det får absolut inte komma ut i naturen och kläckas. Det är de elaka äggrullarna som har lagt dit det för att vinna årets äggrullning i backen. Och om detta ägg kommer ut i ljuset kan det kläckas och då födds en dinosaurie som kommer äta upp alla djuren i skogen och förstöra alla växter när den trampar runt där.”

 

Snälla barn och vuxna! Skulle ni vilja hjälpa oss med detta?

 

Tyvärr är det inte bara att skicka tillbaka paketet för då får inte barnen sina påskägg och vi kan inte öppna paketet för då kommer kanske ljuset på dinosaurieägget och då kläcks det, vilket INTE får hända. Det kan vara lite svårt att utföra detta uppdrag men snälla vill ni hjälpa oss?

 

Meddela oss genom att skriva ett brev till mig om ni vill göra det eller inte. Lägg det ute i skogen när ni är där så tar jag det när ni har lämnat platsen.

 

Hoppiga hälsningar

Gnagis och hans hariga vänner."

 

 

Efter att ha läst brevet ställs det frågor som ”Vill vi genomföra detta uppdrag? Vad ska vi skriva i brevet? Hur börjar/avslutar man ett brev? Osv.” Brevet skriver vi tillsammans på Whiteboardtavlan. Barnen får sedan välja att skriva av tavlan ihop med pedagog eller att skapa ett eget brev. De färdiga breven läggs ut i skogen så Gnagis kan läsa våra svar. Svar får vi dagen efter av Gnagis. (Se brev nr 2 nedan.)

"Hej,

Vad snällt av er att hjälpa oss med detta uppdrag men innan ni bestämmer er för att rädda påskäggen kanske jag ska berätta lite mer hur allt hänger ihop och vad vi harar vet om detta. 

  Vi har fått reda på att om man har en cirkel av tyg som består av fyra delar (fjärdedelar) så kan ni få ut ägget utan att ljuset når det. För att få ihop dessa fyra tygdelarna måste man ett långt snöre som man hittar vid Hoppa långs boplats. Fjärdedelarna måste ni hitta i skogen och sedan sätta ihop dem med snöret till en hel cirkel. Problemet är att äggrullarna har gömt fjärdedelarna och satt ut fällor som ni måste förbi för att ni ska komma åt dem

   Fällorna upptäcker ni när ni ser röda ägg med vita prickar, nästan som flugsvampar. När ni får syn på dessa måste ni vid första fällan ta er förbi genom att gå tyst i form av en kvadrat (fyrhörning). Vid andra fällan måste ni forma er som en triangel (trehörning). Och vid den tredje formar ni er som en cirkel.                                                               När ni formar er till dessa former använder ni er av en cykelslang, till cirkeln ska alla vara inuti slangen.

   När ni tagit er förbi fällorna ska ni titta efter färgglada ägg i en korg och under dessa ägg hittar ni tygstyckena, ett tygstycke i varje korg. Men ni måste vara försiktiga för dessa ägg är gamla och kan om ni har otur gå sönder och luktar då väldigt illa.

   Sniffis, vår spårarhare hade luktat sig till en magisk sten som visar vägen till de olika gömställena där ni ska hitta fjärdedelarna. Stenen gör även så att ni kan ta er fram utan att gulorna och vitorna kan fånga er. Den magiska stenen kommer ni finna vid ett träd med ett rött band och för att få stenen måste ni hos Långöra finna två rör med likadana ljud i, det finns några stycken men endast två låter lika när ni skakar på dem.

   Ni måste också finna och äta två sorters speciella bär som Smaskis lagt ut till er för att ni ska få styrka. Ni finner bären genom att hitta ett annat träd med rött band, vid det trädet ska det finnas tungor som visar att bären ligger där.

   När ni ska ta er genom sagoskogen finns ett problem, Äggrullarnas kompisar Gulorna och Vitorna har gjort villospår med gula och vita ägg för att ni ska gå vilse eller inte hitta. Dessa kan tyvärr inte den magiska stenen ta fel på, så dessa måste ni vara uppmärksamma på, så ni inte luras att gå dit de visar.  Därför måste ni vara noga så ni känner stenens signaler och spanar efter randiga, röda, blå och gröna ägg, för det är bara dessa och stenen som visar rätt väg.

 

Är ni fortfarande intresserade att hjälpa oss med att rädda påskäggen?

I så fall kan ni gå till skogen igen och lämna ert svar.

Tack!

Gnagis och hans vänner."

Barnen får mer och mer information om vad uppdraget går ut på. Ett brev till skriv och läggs ut på ett nytt ställe. Dagen efter fick barnen ett meddelande till från Gnagis. (Se brev nr 3 nedan.)

"Hej igen,

Så bra att ni vill hjälpa alla djuren i skogen så inte dinosaurieägget kläcks!

   Innan ni kan komma in och ut från sagosskogen måste ni gå in genom ingångsporten samt utgångsporten, och då hålla varandra i handen. Och då säga ramsan; ”Abra kadabra sim sala bim, nu går vi i sagan in… ”tills alla kommit in genom ingångsporten. Och när ni går ut håller ni varandra i händerna och säger ramsan; ”Abra kadabra sim sala bim, nu går vi i sagan ut…” tills alla kommit ut från sagoskogen.

   Det ni måste göra i uppdraget är att samla ihop de fyra fjärdedelarna i tyg som ska bilda en cirkel när ni till slut sätter ihop dem. När ni satt ihop cirkeln och omsluter dinosaurieägget med denna har ni slutfört ert uppdrag! Eftersom det nu inte kan komma något ljus på ägget. Ägget lämnar ni innan verklighetsporten vid Hoppe Skutts ställe. Platsen där ni ska lägga ägget, har Hoppe Skutt markerat med en skylt, på skylten finns ett ägg med en liten dinosaurie på.

   För att ni ska lyckas med ert uppdrag måste ni träna på att kommunicera med varandra genom olika signaler, samarbeta, smyga, träna färger och former samt utmana era sinnen så ni har hjälp av dessa under uppdraget.

   Den magiska stenen hittar ni vi ett träd med rött band på. Vid trädet finner ni Långöras boplats och där måste ni hitta två rör som låter likadant, när ni gjort detta får ni stenen. Smyg nu vidare till Smaskis håla en liten bit bort som också är markerat med ett rött band runt ett träd samt att det är markerat med tungor där bären är som ska ge er styrka för uppdraget.

   Ni måste gå i led och den som går först bär den magiska stenen samt ett ledarhalsband, ni andra hjälper till att hålla koll efter villospår, fällor och andra faror. Upptäcker ni något måste ni med något tyst tecken uppmärksamma era kompisar på detta.

   Fällorna är markerade med röda ägg som har vita prickar.

Fjärdedelarna av tyg till cirkeln hittar ni i korgar med färgglada ägg i. När ni hittar en korg måste den som gått först (ledaren) försiktigt lyfta bort äggen i korgen för att ta tygstycket och sedan lägga tillbaka äggen lika försiktigt. Den som har tagit tygstycket går nu sist och den som gått som andre man tar den magiska stenen och ledarhalsbandet och går nu först. Vid varje äggkorg gör ni samma byte så alla barn får vara ledare.

   

Lite fakta om oss i sagoskogen;

 Hoppe Skutt; är ”överhare” och chef för alla harar och alla harar lyder denne.

 Gnagis; är en riktig gnagare så boplatsen kan ni känna igen på att det finns många avgnagda grenar och sönder bitna saker där. Det är jag som gett er uppdraget. Kanske ni lyckas se mig i skogen om ni har tur.

 Påskharen; är en givmild hare som vill att alla ska få något till påsk därför är det den som har hand om äggutdelningen varje påskafton.

 Hoppa Lång; är den som tar sig fram fortast i hela sagoskogen och när det är något som är brådskande hoppar hon iväg direkt för att hjälpa till. Vid hennes ”bohåla” finns långa saker.

 Långöra; har superhörsel och ni vet att ni har hittat hennes plats när ni finner olika saker som låter, hon har många olika ljudrör vid sitt ställe. Det är hon som ger er den magiska stenen när ni funnit de två rören som låter lika.

 Smakis; har ett väldigt bra smaksinne, ingen annan i sagoskogen har så bra koll på alla smaker sött, salt, surt, beskt som han. Han har med sitt välutvecklade smaksinne valt ut de två speciella bären som ger er styrka under äventyret.

 Sniffis; har ett luktsinne som är väldigt känslig och han kan lukta en människa på flera mils avstånd. Därför är risken liten att ni får se honom eftersom han gömmer sig så fort han känner lukten av människor. Hans plats i sagoskogen doftar av olika saker dock älskar han blomdoft. Det är Sniffis med sin super nos som har hittat den magiska stenen.

 Äggrullarna; är lite småläskiga, allt ska rulla hela tiden och de fuskar gärna för att vinna i tävlingar. De drar sig inte för att knäcka de andra i äggrullningstävlingar. Man känner igen deras ställe på att allt är gräs och liknande är nertryckt och platt efter deras rullande. Till sin hjälp har de Gulorna och Vitorna.

 Gulorna; dessa är gula och göra allt för att hjälpa äggrullarna. De är väldigt skygga men man ser var de håller till, på att det finns mycket gult i deras närhet. Oftast är det cirkelformade gula saker de har vid sin plats.

 Vitorna; dessa är fasta vita eller slemmiga genomskinliga och precis som Gulorna gör de allt för Äggrullarna. Det har hänt att de har lagt gips utanpå ägg för att de inte ska gå sönder när de rullas. Deras boplats hittar man där det finns mycket vitt, det kan också finnas slemmiga saker där. Det är Vitorna och Gulorna som lägger ut villospår i gult och vitt för att se till att ni går vilse. Så se upp där ute i sagoskogen!

 

Lycka till med uppdraget!

Gnagis med vänner"

 

Barnen får komma på hur vi ska öva för att kunna genomföra uppdraget. Som pedagog gör lekar som förbereder dem inför ett äventyr.

 

När väl dagen för äventyret är kommer jag som äventyrspedagog att gå igenom vad som gäller i sagoskogen, repetera vad som stått i breven. I sagoskogen ska man viska, hålla ihop som en grupp, hjälpas åt och alla får vara ledare och kommer ha ett ledarhalsband.

    Hela äventyret börjar med att man gå in i sagoskogen genom en sagoport in där man säger ramsan ”Abra kadabra sim sala bim, nu går vi i sagan in” denna ramsa säger man tills alla kompisar är innanför sagoporten. Väl inne i sagoporten kommer barnen få leta efter ett långt snöre samt en cykelslang som behövs senare i äventyret. De får där efter leta efter ett träd med rött band om sig, här gäller det att inte ta fel på trädet med de stärkande bären för dem ska man ta efter att man har hittat rätt ljud rör.

    Ljud rören finns vid ett annat träd med rött band på. Bland det trädet hänger det ljud rör som har olika läten. Tillsammans ska de finna två ljud rör som låter lika. När de klarat detta får det den magiska stenen som kommer visa dem rätt väg. Men på vägen finns det villospår som inte den magiska stenen kan "signalera" utan här får barnen själva hålla koll på de "rätta" spåren som ska följas.

    Villospåren har vitorna och gulorna lagt ut som är gula och vita ägg ,dem ska vi inte följa för då går vi vilse i sagoskogen. De ägg vi ska följa är röda, blåa, gröna, randiga, de visar den rätta vägen.

     Efter att ha fått den magiska stenen ska de finna det andra trädet med rött band på där det också är markerat med en massa hängande tungor, där finns de magiska bären som ger oss styrka. Där efter följer vi spåren och på vägen upptäcker vi första korgen med ägg i. Försiktigt lyfter vi ut äggen och tar det första tygstycket (fjärdedelarna) som ska bilda en cirkel i slutet. Vi gör en ramsa tillsammans som barnen får komma på som stärker vår gemenskap och kämpar glöd. Här byter vi också ledare så den som gick som andre man får ledarhalsbandet och den magiska stenen. Personen som ledde oss först får nu ställa sig sist i ledet. Andre och tredje person i ledet får nu hålla i rep samt cykelslang så alla får hålla i dessa med.

   Vi går vidare och följer våra spår. Nu dyker röda ägg med vita prickar upp, FÄLLA! tillsammans ska vi använda cykelslangen och skapa en kvadrat/fyrhörning och hålla denna formen och gå förbi fällan. Väl förbi fällan gör vi vår gemensamma ramsa och byter ledare igen. Sen fortsätter äventyret på att hitta tygstyckena (fjärdedelarna) och fällor dyker upp, vid andra fällan ska vi tillsammans skapa en triangel (trehörning) och vid tredje och sista fällan ska alla barnen kliva i cykelslangen och skapa en cirkel. Villospår dyker upp och barnen får tillsammans lösa vilka spår vi ska följa och inte.

   När barnen funnit de fyra tygstyckena (fjärdedelarna) är det dags att pussla ihop delarna till en cirkel och nu används det långa snöret för att "sy" ihop ytterkanterna på cirkeln. När det har gjorts får vi leta efter den stora lådan med påskäggen i samt dinosaurieägget som vi ska ta ut med vår nya cirkel. Ett barn öppnat lådan och täcker dinosaurieägget med tyget och knyter ihop cirkeln. Vi kan nu lyfta ut dinosaurieägget då det skyddas med cirkeln och tyget och får ej ljus på sig. Nu ska ägget placeras innan utgångsporten vid en skylt. Där lämnar vi allt som vi funnit i sagoskogen som cykelslang, ledarhalsband och säger hej då till sagoskogen och dinosaurieägget. Vi gör oss redo för att gå ut genom sagoporten, håller varandra i händerna i ett led och säger ramsan "Abra kadabra sim sala bim, nu går vi ut ur sagan ut..." tills alla har kommit utanför sagoporten.

 

 

 

Projekt/Tema Kort beskrivning av projektet

Innehåll

Kartläggning av barngruppen

Efter att vi gjort observationer i barngruppen känner vi att vi behöver arbeta mer med det sociala samspelet, hur vi är mot varandra, vänta på sin tur, hur vi talar till varandra och bemöter varandra.

Barnen visar intresse av det svenska språket, så som att skriva bokstäver och skriva ord, och för matematik.

Barngruppen skriver mycket bokstäver och försöker även sätta ihop dom till ord. De räknar och kan förstå kopplingen mellan antal och siffran, de använder både formler och former i vardagen.

Då barnen visar stort intresse för detta så väljer vi att ta med dom på detta påskäventyr som innehåller både det sociala samspelet, svenska språket och matematik.

 

 

(ingen information av känslig art, allmänt hållen)
-Var befinner vi oss just nu?
-Vilka lärprocesser är barnen inne i just nu?
-Vad kan/vet barnen om detta?
-Speciella behov att ta hänsyn till
-Intressen
-Intervjuer
-Observationer

Mål

2.1 Normer och värden

Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem.

Mål

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar

- förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

- respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö. 

2.2 Utveckling och lärande

Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik och inbjudande. Verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta till vara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter.

Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för förskolans verksamhet. Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas till vara för att skapa mångfald i lärandet.

Mål

Förskolan ska sträva efter att varje barn

- utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

- utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,

- utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,

- utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

- utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

- utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

2.3 BARNS INFLYTANDE

I förskolan läggs grunden för att barnen ska förstå vad demokrati är. Barnens sociala utveckling förutsätter att de alltefter förmåga får ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan. De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för bör ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av verksamheten.

Mål

Förskolan ska sträva efter att varje barn

• utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation.

2.4 FÖRSKOLA OCH HEM

Vårdnadshavare har ansvaret för sina barns fostran och utveckling. Förskolan ska komplettera hemmet genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att varje barn ska kunna utvecklas rikt och mångsidigt. Förskolans arbete med barnen ska därför ske i ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmen. Föräldrarna ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten i förskolan. Att förskolan är tydlig i fråga om mål och innehåll är därför en förutsättning för barnens och föräldrarnas möjligheter till inflytande.

Riktlinjer

Förskollärare ska ansvara för

- att ge föräldrarna möjligheter till delaktighet i verksamheten och att utöva inflytande över hur målen konkretiseras i den pedagogiska planeringen.

 

 

 

Nedbrytning av valda läroplansmål

Normer och värden

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmågan att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situationer samt vilja hjälpa andra" (Lpfö98/10)

Detta gör barnen på sätt och vis genom att sätta sig in i hararnas situation och viljan att hjälpa dem ur deras situation. Och genom att gå in i sagoskogen "går" man i den fantasivärld som skapats och känns mer verklig då barnen satt sig in i det problematiska för hararna. Barnen har tillsammans bestämt om de vill hjälpa hararna eller inte, ingen blir tvingad att hjälpa till.

   "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö." (Lpfö98/10)

Då hela äventyret utspelas i skogen och där många föremål dyker upp som är ömtåliga får barnen på ett fantasifullt och naturligt sätt leva sig in och vara rädd om de föremål som är på plats. Har man tur kan man få syn på hararna om man är tillräckligt stillsamma och tysta i skogen.

 

Utveckling och lärande

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära." (Lpfö98/10)

Nyfikenhet väcks genom breven som dyker upp vid avdelningens dörr. Vad står det? Vem är det ifrån? Hur kan vi hjälpa dem? och så vidare. Hela äventyret går ut på samarbete ihop med lek och lärande, för att skapa detta behövs barnens nyfikenhet. Nyfikenheten skapar intresse till att hjälpa hararna i skogen.

   "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv." (Lpfö98/10)

Till en början bör barnen lyssna in breven för att reflektera över dess innehåll. Tillsammans pratar vi om innehållet och vad det innebär, på så sätt får vi sätta som in i hur det är i sagoskogen för hararna som har ett problem att lösa med hjälp av oss.

   "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra."  och "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner, självständighet och tillit till sin egna förmåga." (Lpfö98/10)

Efter brev får barnen själva skriva brev med hjälp av pedagog till vår haren som gett oss uppdraget. Barnet gör en återkoppling till det de har hört utifrån brevet och berättar sedan vad det är hon/han vill skriva till haren. I och med att man sitter ihop barn/pedagog kan man samtala och gå mer på djupet om vad vårt uppdrag är. 

   "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och prova olika lösningar av egna och andras problemställningar." och "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälpa av olika tekniker, material och redskap." (Lpfö98/10)

Barnen får ta del av matematiska begrepp som gör att de får höra och använda sig av formerna.  Tillsammans skapa en form utifrån sin kropp samt med cykelslangen. När de hittat alla fjärdedelar kan de skapa en cirkel utifrån det och upptäcka att en cirkel kan skapas utifrån olika delar och pyssla ihop det till en annan for, trehörniga fjärdedelar blir cirkel. 

 

Förskola och hem

"Förskolelärare ska ansvara för att ge föräldrarna möjlighet till delaktighet i verksamheten och att utöva inflytande över hur målen konkretiseras i den pedagogiska planeringen." (Lpfö98/10)

Föräldrar kommer att informeras och få ta del av de brev vi får från hararna i sagoskogen. De barn som är sjuka eller ledig kan ta del av breven hemma då föräldrar kan läsa upp det för dem. Vid hämtning/lämning kan vi informera om hur dess barn har reagerat när vi läst upp breven. 

 

   

 

 

 

När man valt mål omformulerar/bryter man ner dem. Målen skall vara konkreta och uppföljningsbara. Till sin hjälp kan man använda följande ord för att formulera egna kriterier för måluppfyllelse.  

 

 •  Anger, använder, anknyter till, argumenterar, avgränsar
 •  Berättar, beskriver
 •  Definierar, diskuterar, dokumenterar, drar slutsatser
 •  Finner, formulerar, föreslår, förklarar
 •  Genomför, ger exempel på, gör sig förstådd
 •  Jämför
 •  Löser
 •  Motiverar
 •  Namnger
 •  Pekar på
 •  Redogör för, ritar, räknar upp
 •  Skriver
 •  Utför
 •  Visar
 •  Urskiljer
 •  Sorterar
 •  Fördelar
 •  Kategoriserar
 •  Utforskar
 •  Upptäcker

 Exempel:

Varje barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga.
(Lpfö 98/10)
I förhållande till det målet kan man själv utforma egna kriterier för måluppfyllelse och det skulle kunna formuleras enligt följande:

Utveckling pågår när varje barn utvecklar sin förmåga att...


-själv vilja lösa sina problem, med stöd kunna genomföra olika uppgifter, på egen hand kunna planera för sin lek samt själv kunna beskriva olika lärdomar han/hon tillägnat sig i verksamheten.

Genomförande/Arbetsmetoder

-Hur förbereder vi barnen?

Barnen förbereder sig inför det kommande äventyret genom att få brev upplästa plus att skriva och lägga ut brev i skogen till hararna. 

Vi tränar oss också genom samarbets-lekövningar.


-Hur utmanar och inspirerar vi barnen?

Genom att läsa breven med inlevelse kan man väcka barnens intresse från början. Utmaning får dem till en början genom att kommunicera med haren genom brev och då gäller det att lära sig hur man formulerar ett brev vad som är viktigt att ha med i det. Vissa av barnen kan redan läsa och skriva medans andra har svårt för bokstäverna, vad de heter och hur de ser ut. Alla kan alfabetssången och uppmuntras att använda sig utav den när de kollar på alfabeten som vi har uppsatt på två ställen på vår avdelning. 


-Innemiljö

Lyssna, läsa och skriva breven görs inomhus. 


-Utemiljö

Brev lämnas i skogen där vi tror att hararna bor. Barnen får tillsammans finns denna plats de tror de bor på. Hela sagoäventyret sker i närområdet i skogen. 

-Föräldrasamverkan

Föräldrarna informeras angående vårt äventyr både muntligt samt genom Unikum. 


-Aktiviteter

Inför äventyr får barnen öva i gympa salen på att samarbeta. Lekar som kräver mycket samarbete sker. 


-Hur skall dokumentationen ske?

Breven till oss barn och pedagoger samt breven till hararna sparas (Då haren skicka tillbaka våra första brev). Hela äventyret kommer att filmas och kommer sedan redigeras och barn och föräldrar kommer då att få se film när det är klart. 

Uppföljning

Äventyrspedagogik var en introduktion för både barn och pedagoger, vilket i detta äventyr inte har en fortsättning denna gång. Utan arbetet denna gång handlade om traditioner som påsk. Figurerna i sig kan återkomma i fler äventyr om man så vill, men inget vi har planerat för just nu.

   Barnen gör ofta återkoppling till äventyret de gått, som till exempel de skulle måla en stencil där det var en bild på en flugsvamp, ett barn sa då att "flugsvamparna har vita prickar och är röd i svampen". och snabbt där efter svarar ett barn "precis som fällorna från äventyret". andra återkoppling har skett efter äventyret med. De pedagoger om ej varit med om ett äventyr tidigare reflekterade över att man fick med många olika delar ur vår läroplan och barnen lär sig på ett positivt och givande sätt som sätter sina spår en längre tid för barnen.

   Om man ska göra om äventyret igen ska alla pedagoger vara delaktiga. Då detta äventyr som jag tidigare nämnt var en introduktion till äventyrspedagogik för barn och kollegor då jag som äventyrspedagog tog eget initiativ till äventyret och ansvarade för allt, och informerade mina kollegor om hur det ska vara och vad det handlar om. Kollegorna har efter äventyr fått mycket större förståelse för äventyr och vad det  innebär och handlar om.

 

 

 

-Bedömning av hur arbetet fortskrider
-Reflektion, både barn och vuxna
-Behövs nya förändringar i arbetssätt och metoder? Varför och på vilket sätt?
-Har det tillkommit nya mål?

Utvärdering

Äventyret uppskattades mycket av de mesta barnen och något de pratar om ännu fler veckor efteråt. Platserna vi lämnat breven på, flugsvamp hur de ser ut, precis som fällorna i äventyret, att de räddade påsken med att barnen får påskägg.

   Då vi ville ha utfört äventyret innan påsk blev förberedelserna ihop med barnen inte fullföljda på det sättet som jag hade velat. Det jag ville ha förberett mer är samarbets-lekar/övningar. Fokusera mer på bokstäver och hur man lägger upp brevskrivande ihop med barnen, nu fick bara vissa barn ta del av detta då vi satt ner och hjälpte dem i skrivandet. Pratat mer om former än det vi gjorde, ett exempel jag hade tänkt var att de tillsammans med kroppen bildat former med hjälp av en kompis.

   Även ha lagt mer energi efteråt på att ta reda på vad barnen tagit med sig utifrån äventyret genom att samtala med enskilt barn. Nu blev det samtal om vad de tyckte om äventyret i en samling ihop med alla barnen. Vilket inte är det optimalaste då kanske vissa barn inte vågar utrycka vad de egentligen tyckte då många svarade att de gillade äventyret.

   Barnen kommer inom snar framtid få se video utifrån äventyret då allt filmades. Föräldrarna kommer att bjudas in vid lämning eller hämtning för att se videon med.

 

Några föräldrar har sagt att de hört från sina barn att det var uppskattat och roligt. Bra initiativ har någon förälder sagt. Bra information på unikum där de kunnat ta del av breven, har annan förälder sagt.

 

 

-Hur gick det?
-Verktyg att använda;

 • dokumentation,
 • observationer,
 • reflektioner och intervjuer med barnen,
 • pedagogisk dokumentation samt
 • utvecklingssamtal med föräldrar.

Analys och utveckling

Barnen var från första stund lyriska och nyfikna på hela äventyret. Ville med en gång hjälpa hararna i skogen. Till nästa barngrupp vi får till hösten har vi som mål att starta upp med ett äventyr för att bilda en bra barngrupp och lära känna varandra på ett djupare plan. Genom att gå fler äventyr lär sig barnen konceptet hur ett äventyr går till att det finns en början, höjdpunkter/uppdrag, fällor och avslut. Vilket underlättar för oss pedagoger att barnen blir mer självgående och vet vad som förväntas av dem även om alla äventyr blir olika med olika handlingar och innehåll.

   Genom att läsa om breven flera gånger fick barnen in informationen och lade de viktiga detaljerna på hjärnan. Jag som pedagog tryckte på de viktiga detaljerna. Jag var noga från början att informera om att ett äventyr är på låtsas då några barn blev riktigt ledsna och sa flera gånger att de inte ville gå äventyret, fast att de ville hjälpa hararna samtidigt, blandade känslor. I och med att vi skrev i brev till hararna att de var rädda så blev de tryggare och genom att få mer information om äventyret fick de mer förståelse för vad äventyret innebar.

   Då vi väckte barnens nyfikenhet från början skapades många funderingar om vilka var hararna, var bor de och så vidare. Det var självklart för dem att hjälpa till, de ville såklart själva ha påskägg men även att andra skulle få påskägg till påsken. Som tack för deras deltagande och hjälp på äventyret fick barnen en korg med påsar innehållande russin och aprikoser som barnen blev glada för.

   Inför nästa påsks äventyr kommer vi börja i tid med förberedelserna och låta det ta tid. Material med mera är klart så nu kan fokus ligga på barnen och dess lärande i större uträckning.

 

 

 

-Hur har barnen uppfattat detta?
-Vad har de varit intresserade av, vad var svårt, roligt m.m.

-På vilket sätt har barnen varit resurser för varandra i sitt lärande?
-Måluppfyllelse, hur och på vilket sätt?
-Vilka metoder/arbetssätt blev framgångsrika?
-Vad var barnen intresserade av och ville veta mer om?
-Hur går vi vidare?
-Hur kan vårt arbete förbättras och utvecklas?

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: