Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Dikter

Skapad 2016-03-29 10:14 i Öjersjö Brunn Partille
Grundskola 4 – 6 Svenska

Vi kommer jobba med olika typer av dikter. Du kommer att få testa på att skriva många olika slags dikter. 

Innehåll

Mål efter avslutat område

När vi har jobbat klart med detta område ska du ha fått testa på att skriva många olika slags dikter. Du ska veta vad som är genretypiskt för dikter. Du ska även välja ut en av dina dikter som du läser högt för klassen. 

Så här kommer vi att arbeta

Vi kommer börja med att prata om vad som är typiskt för genren dikter. Sedan kommer vi att testa på att skriva många olika slags dikter. Under tiden läser vi upp dikter för varandra för att bli inspirerade. I slutet kommer du att få läsa upp en dikt som du blev extra nöjd med. 

Centralt innehåll och kunskapskrav

Kopplingar till läroplan

  • Sv  4-6
    Läsa och skriva Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  • Sv  4-6
    Läsa och skriva Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.
  • Sv  4-6
    Tala, lyssna och samtala Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Bedömning

Du behöver delta aktivt. Du ska kunna redogöra för vilka genretypiska drag som en dikt har.  Du ska välja ut en dikt och kunna beskriva varför du valt just den dikten. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: