Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

I fablernas värld

Skapad 2016-03-31 10:35 i Pysslingen Skolor Vendelsö Hage Pysslingen
Grundskola 4 Svenska
...

Innehåll

Tid: Feb-Mars 2016

Syfte och förmågor

När du kommer högre upp i skolan och så småningom börjar arbeta behöver du läsa och förstå svårare texter och även skriva mer komplicerade texter.Under hela skoltiden behöver du därför utveckla din förmåga att läsa och skriva olika typer av texter. 

Ur läroplanen:

Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra.

I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om olika former av sakprosa.

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • Sv  4-6
  Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
 • Sv  4-6
  Läsa och skriva Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
 • Sv  4-6
  Läsa och skriva Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.
 • Sv  4-6
  Läsa och skriva Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Arbetssätt

Du kommer att arbeta med avsnittet "I fablernas värld" i Zick Zack. Där läser vi tillsammans texterna och gör övningar till, bl.a får du lära dig att skriva dialoger och använda tidsord.

Vi avslutar med att du skriver en eller två berättelser där du övar på att skriva dialog, använda tidsord och variera verben.

Bedömnin

Jag kommer att se hur du har genomfört dina arbetsuppgifter i Zick Zack . Sen kommer jag att se hur väl du kan skriva en dialog och vad du behöver öva vidare på.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: