Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

7 - 9

Geografi åk7

Strandängsskolan F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 8 januari 2021

I detta område kommer vi att arbeta med jorden och kartkunskap på olika sätt. Det kommer att handla om att hitta på kartan, namngeografi, att använda olika geografiska metoder som positionsbestämning, att läsa av en karta och dess symboler samt att dra slutsatser utifrån olika tematiska kartor. Vi kommer också att jobba med klimat och vegetation och olika klimatzoner.

Syfte - förmågor från kursplanen:

 

Dessa förmågor/kunskapskrav kommer att bedömas:

  • Dina kunskaper om hur klimat, natur och samhälle påverkar varandra och människors levnadsförhållanden.
  • Din förmåga att använda begrepp som hör till området och de samhällsorienterande ämnena. Detta gör du genom att sätta dem i ett korrekt sammanhang samt att visa att du förstår dess innebörd.
  • Din förmåga att använda tematiska kartor och andra geografiska verktyg för att göra analyser. Här handlar det speciellt om att kunna förklara samband och då föra resonemang om orsaker och konsekvenser.
  • Kartgeografi

 

Som vanligt är följande punkter speciellt viktiga för dina resonemang:

  • Att du motivera dig utifrån faktakunskaper
  • Att du använder dina kunskaper för att resonera i flera led
  • Att det finns en tydlig logik i dina resonemang
  • Att du använder dina kunskaper för att föra resonemang ur olika perspektiv (t ex direkt och bakomliggande orsaker, miljömässigt, ekonomiskt, socialt med mera)
  • Att du skiljer på fakta och värderingar.

Veckoplanering och tydliga instruktioner kommer ligga på Teams SO. 

 

Kunskapskrav E

Kunskapskrav C

Kunskapskrav A

Eleven har grundläggande kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen. (GE1)

Eleven har goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen. (GE1)

Eleven har mycket goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen. (GE1)

 

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt. (GE2)

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt. (GE2)

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt. (GE2)


Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans. (GE5)

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans. (GE5)

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans. (GE5)

 

 

 

Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt. (GE7)

Eleven har goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt. (GE7)

Eleven har mycket goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt. (GE7)

 

 

 


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Matriser i planeringen
Geografi Lgr11
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback