Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sagor

Skapad 2016-04-03 19:40 i Strandängsskolan F-9 Båstad
Grundskola 7 Svenska

Du kommer att läsa sagor, lära dig om sagors kännetecken samt träna på att förbättra ditt berättande skrivande. Du kommer att skriva en saga tillsammans med en eller två elever i åk 2. Du kommer också att ge respons på en kamrats saga samt bearbeta din saga efter en kamrats respons. Vi arbetar med detta vecka 14-16.

Innehåll

Syfte - förmågor från kursplanen:

 

 

Kopplingar till läroplan

 • Sv
  Syfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
 • Sv
  Syfte anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
 • Sv
  Syfte urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Dessa förmågor/kunskapskrav kommer att bedömas:

  • Din förmåga att skriva med språklig variation bedöms i din saga
  • Din förmåga att skriva berättande text med gestaltande beskrivningar och använda dramaturgi bedöms i din saga
  • Din förmåga att ge omdömen om text samt bearbeta text efter respons bedöms i responsen du ger på kamratens text samt i din bearbetning av din egen text

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

Vi kommer att ha genomgång om sagors kännetecken och du kommer att läsa sagor. Vi kommer också att gå igenom hur du förbättrar ditt berättande skrivande samt ger och tar emot respons på sagan. Du kommer att skriva din saga med en elev i tvåan.

Kopplingar till läroplan

 • Sv  7-9
  Läsa och skriva Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
 • Sv  7-9
  Läsa och skriva Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
 • Sv  7-9
  Berättande texter och sakprosatexter Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Dessa delar av ditt arbete kommer att bedömas

 • Din saga, din respons samt bearbetningen av din saga efter kamratens respons kommer att bedömas 

Utvärdering

 

Både du och jag kommer att ha tillgång till matrisen nedan för att markera din utveckling samt kommentarsrutan för att skriva ett omdöme. 

Uppgifter

 • Saga

Matriser

Sv
Sagor

E
C
A
Förmåga som bedöms
Skriva olika texter med språklig variation
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Förmåga som bedöms
Skriva berättande texter med gestaltande beskrivningar
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Förmåga som bedöms
Ge omdömen om texters innehåll och bearbeta egen text utifrån respons
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: