Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

April 2016 Läsa och fundera kring skönlitteratur.

Skapad 2016-04-05 10:30 i Pysslingen Skolor Vendelsö Hage Pysslingen
Under perioden kommer vi att läsa tre böcker, två gemensamma och en valfri.
Grundskola 5 – 6 Svenska

Under perioden kommer vi att läsa tre böcker, två gemensamma och en valfri. De som vi alla läser som klassbok är "Romeo och Julia" och "Frankenstein".  Vi har börjat med Romeo och Julia,

 

 

 

Innehåll

April 2016

Syfte

Kopplingar till läroplan

 • Sv
  Syfte läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
 • Sv  4-6
  Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
 • Sv  4-6
  Berättande texter och sakprosatexter Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
 • Sv  4-6
  Berättande texter och sakprosatexter Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Centralt innehåll

Arbetssätt/Förmågor

Vi läser, diskuterar och skriver kring de olika texterna. Vi repeterar Läsfixarna och tränar på att t ex sammanfatta och förutspå handlingen.

Vi tränar på att skriva lite mer utförliga bokrecensioner där eleven får fundera kring, tid, miljö, huvudpersoner, egenskaper och budskap i Boken.

Bedömning

Du bedöms efter hur du deltar i diskussioner i klassrummet - du ska kunna lyssna på dina kamraters åsikter och kunna uttrycka egna tankar och funderingar muntligt. 

Du bedöms efter hur väl du uttrycker dig i dina skriftliga uppgifter.

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: