Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Musikanalys

Skapad 2016-04-07 14:52 i Åledsskolan Halmstad
Grundskola 6 Musik

Vi kommer under några veckor att jobba med musikanalys. Eleverna har fått olika frågor att fundera på och skriva utifrån sina egna upplevelser och erfarenheter:

 1. Välj en låt
 2. Beskriv hur du känner dig när den spelar och vad tror du artisten vill framföra med låten?
 3. Beskriv tillfällen där du använder dig av musik. Välj sedan ett av dessa tillfällen och sätt ihop en playlist på 4 låtar. Varför valde du dessa låtar?
 4. Människan har gjort musik väldigt länge. Det äldsta instrumentet man har hittat är 35 000 år men har säkerligen förekommit musik innan dess. Varför tror du att människan så gärna vill ha musik?

Innehåll

Avsnitt 1

Kopplingar till läroplan

 • Mu  4-6
  Musikens sammanhang och funktioner Ljudets och musikens fysiska, tanke- och känslomässiga påverkan på människan i olika sammanhang. Hur musik används för påverkan och rekreation och i olika rituella sammanhang.
 • Mu  E 6
  Eleven kan även uttrycka sig på ett enkelt sätt om egna musikupplevelser samt beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor.
 • Mu  C 6
  Eleven kan även uttrycka sig på ett utvecklat sätt om egna musikupplevelser samt beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor.
 • Mu  A 6
  Eleven kan även uttrycka sig på ett välutvecklat sätt om egna musikupplevelser och beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: