Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Presentationer om Tyskland

Skapad 2016-04-07 16:09 i Södertälje Friskola AB Grundskolor
Elever arbetar ut en presentation om Tyskland. - freie Themenwahl - Strukturierung der Präsentation durch Leitfragen - Material auf deutsch - Präsentation auf schwedisch
Grundskola 7 Moderna språk - språkval

Elever arbetar ut en presentation om Tyskland. - fri val av tema - formulering av forskningsfrågor - material på tyska - presentation på svenska

Innehåll

Syfte: Varför?

Kopplingar till läroplan

 • M2
  Syfte förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter,
 • M2
  Syfte reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där språket används.
 • M2  4-9
  Kommunikationens innehåll Ämnesområden som är välbekanta för eleverna.
 • M2  4-9
  Kommunikationens innehåll Vardagsliv, levnadssätt och sociala relationer i olika sammanhang och områden där språket används.
 • M2  4-9
  Tala, skriva och samtala - produktion och interaktion Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar i sammanhängande tal och skrift.

Centralt innehåll: Hur?

Sök information till en sevärdhet i Tyskland, en person från Tyskland, en stad i Tyskland, tysk mat eller en tysk tradition.

Skriv en text på tyska om ditt tema (ca. 15-20 meningar).

Gör en presentation på svenska.

Ange dina källor.

Vad?

Möjliga teman:

Oktoberfest (tradition)

Hamburg (stad)

Angela Merkel (person)

Currywurst (mat)

Berliner Fernsehturm (sevärdhet)

 

...eller välj ditt eget tema!

 

Presentation v. 16.

Matriser

M2
Moderna språk 6-9

Betyg E
Betyg C
Betyg A
Redogöra, kommentera, agera
Eleven visar sin förståelse genom att i enkel form redogöra för och kommentera innehållet samt genom att med godtagbart resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.
Eleven visar sin förståelse genom att i enkel form redogöra för och kommentera innehåll och detaljer samt även genom att med tillfredsställande resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.
Eleven visar sin förståelse genom att översiktligt redogöra för och kommentera innehåll och detaljer samt genom att med gott resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.
Välja & använda material
Eleven kan välja bland texter och talat språk av enkel karaktär och från olika medier samt med viss relevans använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
Eleven kan välja bland texter och talat språk av enkel karaktär och från olika medier samt på ett relevant sätt använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
Eleven kan välja bland texter och talat språk av enkel karaktär och från olika medier samt på ett relevant och effektivt sätt använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
Formulera sig skriftligt (och muntligt)
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt och begripligt med fraser och meningar.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande.
Bearbeta och förbättra
För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enstaka enkla förbättringar av egna framställningar.
För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enkla förbättringar av egna framställningar.
För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enkla förbättringar av egna framställningar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: