Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fältstudier

Skapad 2016-04-14 10:14 i Lorensberga 7-9 Ludvika
Grundskola 8 – 9 Geografi

Vad är tanken med kommunala återvinningsstationer? Många av oss tänker inte så ofta på varför vi har kommunala återvinningsstationer och varför de står där de står. Vi kanske inte ens använder dem, utan slänger förpackningar i soptunnan hemma. Det är enkelt och bekvämt men inte bra för vår miljö.

Med den här fältstudien är det meningen att du ska, med hjälp av en karta, bl.a ta reda på var stationen ligger och vad man kan lämna där till återvinning. Sedan ska du förstås fundera över nyttan med återvinningsstationer. Är de verkligen bra för vår miljö? Varför är de det eller varför är de inte det?  

Förhoppningsvis, när du arbetar med fältstudien, får du några tankeställare kring vår miljö i våra bostadsområden och hur vi hanterar vårt avfall. Kanske börjar du funderar över frågan: vad kan jag göra för att förbättra vår miljö?

 

 

 

 

Innehåll

Syfte

Kopplingar till läroplan

 • Ge
  Syfte göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
 • Ge
  Syfte värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • Ge  7-9
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på internet, till exempel satellitbilder.
 • Ge  7-9
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Fältstudier av natur- och kulturlandskap, till exempel av samhällsplanering i närsamhället.

Konkretisering av centralt innehåll

Du ska:
- kunna följa en karta och utifrån den samla information om ett närområde
- använda dig av olika sökmotorer på nätet för att ta reda på mer fakta om bostadsområdena t ex medelinkomst samt antal invånare

Hur ska vi jobba och redovisa avsnittet?

 Du ska göra en fältstudie och titta närmare på placeringen av en återvinningsstation i närheten av skolan. Du ska använda dig utav givna frågor när du samlar in informationen. Sedan ska du  sammanställa densamma och redovisa den muntligt i en mindre grupp. Samarbeta gärna men enskilda betyg sätts på arbetet.

Matriser

Ge

Betyget E
Betyget C
Betyget A
Fältstudier
Vid fältstudier använder eleven kartor och andra verktyg på ett i huvudsak fungerande sätt.
Vid fältstudier använder eleven kartor och andra verktyg på ett relativt ändamålsenligt sätt.
Vid fältstudier använder eleven kartor och andra verktyg på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.
Hållbarhetsfrågor
Eleven kan resonera om olika ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och redogör då för enkla och till viss del underbyggda förslag på lösningar där några konsekvenser för människa, samhälle och natur vägs in.
Eleven kan resonera om olika ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och redogör då för utvecklade och relativt väl underbyggda förslag på lösningar där några konsekvenser för människa, samhälle och natur vägs in.
Eleven kan resonera om olika ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och redogör då för välutvecklade och väl underbyggda förslag på lösningar där några konsekvenser för människa, samhälle och natur vägs in.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: