Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Konstbild som reklambild

Skapad 2016-04-15 10:17 i Kristiansborgsskolan Västerås Stad
Du ska använda dig av kända bilder av konstnärer och förändra dess betydelse eller form till en reklamannons för en antingen påhittad eller existerande produkt eller tjänst.
Grundskola 7 – 9 Bild

Parafras: kommer från grekiskan och betyder omskrivning.

Ofta används parafraser i humoristiska bilder. Man kan förstås också ändra motivets ursprungliga innehåll så det blir en sorglig bild. Det är viktigt att inte ändra bilden så mycket att ursprungsmotivet inte går att känna igen.

 

Uppgiften: Består av TRE olika delar. Spara alla delarna i ett pages-dokument och lämna in under uppgifter. 

 

Innehåll

Del 1

Du ska använda dig av ett känt konstverk och förändra dess betydelse eller form till en reklamannons för en antingen påhittad eller existerande produkt eller tjänst. Fler exempel på den här sidan. Exempel finns också i inlämningsuppgiften - Konstbild i nytt sammanhang.

Utgå från Mona Lisa. Tänk sedan efter hur du ska kunna förändra den till en reklambild. Till vilken reklam skulle en passa bäst? Vilken produkt, tjänst eller företag skulle det kunna vara?   Mona Lisa i tandkrämsreklam kanske? 

Redigera din bild på något sätt. Ändra färg, lägg till ett objekt, andra ansiktsuttryck mm. Arbeta i bildprogram som pages-layout, pixlr.com, photoshop mm.

 

Del 2

Sök rätt på fakta om konstnären och konstverket. Skriv ner det viktigaste om denne. Vem var hen och vilka andra konstverk har hen skapat. Vad hände övrigt under denna tid i historien? 

 

 

Del 3

Avsluta med att skriva ett omdöme om ditt arbete.

Berätta vad du har gjort och hur ditt bildarbete blev. Du ska ge exempel på hur du tycker att din reklamidé fungerar i samband med konstverket. Är kopplingen tydlig eller vad blir roligt med att att kombinera konstverket och reklamen? 

Uppgifter

  • Konstbild i nytt sammanhang - Parafras!

Matriser

Bl
Bildmatris Kristiansborgsskolan

Nivå F
Nivå E
Nivå C
Nivå A
Kommunicera med bild
Du skapar enkla bilder men budskapet i bilderna går inte riktigt fram
Du skapar enkla bilder som berättar och visar vad någon har varit med om och vad någon tycker. Du gör budskapet i dina bilder tydligt på ett ganska bra sätt. Bilderna behöver ofta lite förklaring.
Du kan skapa bilder med viss teknisk kvalitet som berättar och visar vad någon varit med om och vad någon tycker. Din personliga stil är i utveckling. Du gör budskapet i dina bilder tydliga på ett bra sätt men behöver ibland förklaras.
Du kan skapa bilder med genomgående hög tekniskt kvalitet som berättar vad någon varit med om och vad någon tycker. Du har hittat en personlig stil som du finslipar. Du gör budskapet i dina bilder tydligt på ett mycket bra sätt så att många förstår.
Använda tekniker och material
Visar ovana att hantera material och tekniker och måste träna mer.
Kan använda material och tekniker på ett grundläggande sätt. Bör träna lite mer. Du prövar på ett grundläggande sätt hur de kan användas tillsammans för att skapa olika uttryck.
Du kan använda olika tekniker, verktyg och material på ett varierat och bra sätt för att skapa olika uttryck i dina bilder. Du prövar på ett varierat sätt hur de kan användas tillsammans för att skapa olika uttryck.
Du kan använda tekniker, verktyg och material på ett självsäkert och varierat sätt och med många idéer för att skapa olika uttryck i dina bilder. Du prövar på ett varierat och idérikt sätt hur de kan användas tillsammans för att skapa olika uttryck.
Idéskapande
Provar sällan nya sätt att skapa med färg, form, komposition eller material.
Du använder mest andras idéer. Du återanvänder bilder från förr och nu. Gör försök till variation genom att prova nya möjligheter med färg, form eller komposition.
Du kan utveckla egna idéer som du får hjälp med att komma på, inom olika områden. Du återanvänder bilder från förr och nu. Varierar sig genom att hitta olika sätt att använda färg, form eller komposition. Kan hitta oväntade lösningar.
Du kan utveckla egna idéer inom olika områden. Du använder bilder från förr och nu. Du använder färg, form och material på nya oväntade sätt. Experimenterar och ger arbetet en personlig prägel.
Arbetssätt, drivkraft
Behöver mycket hjälp, inspiration och råd men kommer ändå inte igång med uppgiften
Du kan hjälpa till med att ge förslag på och välja arbetssätt som gör att ditt arbete går framåt. Kan följa instruktioner ett steg i taget med lite hjälp.
Du kan själv ge förslag på och välja arbetssätt som efter någon förbättring gör att ditt arbete går framåt. Du kan följa instruktioner i flera steg.
Du kan själv ge förslag på och välja arbetssätt som gör att ditt arbete går framåt. Du kan och vågar fullfölja dina idéer. Följer och utmanar instruktioner.
Självskattning, reflektion
Har svårt att berätta om vad du har gjort utan hjälp.
Du kan berätta enkelt och kort vad du har gjort och hur ditt bildarbete blev. Du kan ge exempel på hur uttryck, innehåll, funktion och kvalitet hänger ihop på ett grundläggande sätt i ditt arbete.
Du kan berätta och dra slutsatser om hur du har jobbat och hur ditt arbete blev. Du kan ge exempel på hur uttryck, innehåll, funktion och kvalitet hänger samman på ett utvecklat sätt i ditt arbete
Du kan berätta och dra slutsatser om hur du har jobbat och hur ditt arbete blev. Du kan ge exempel på hur uttryck, innehåll, funktion och kvalitet hänger samman på ett välutvecklat sätt i ditt arbete
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: