Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vi studerar vårblommor - Fritidshem

Skapad 2016-04-16 10:40 i Tunaskolan F-6 Lunds för- och grundskolor
Skapande aktivitet för årskurs 1.
Grundskola 1

Det är enkelt att spara något som är fint i dagens samhälle. Vi tar ett foto och glömmer bort det. Men om vi använder oss av fotot för att jobbar vidare skapar vi en länk mellan fotot och konstverket. 

Innehåll

Mål

Kopplingar till läroplan

  • Gr lgr11
    Läraren ska ge utrymme för elevens förmåga att själv skapa och använda olika uttrycksmedel,

Syfte

Syftet med denna aktivitet är att eleverna själva ska välja ut sitt objekt. Genom att själva välja vilken blomma som blir deras ökar deras uppfattningen om att denna har jag valt och nu är den min. Genom att ta ett foto kan eleven ta med sig sin valda blomma och arbeta vidare med den. Våga prova, göra fel och göra om.

 

 

Arbetets gång

Först går vi till grönområdet i närheten där barnen skall välja var sin blomma. Sen skall de fotografera sin blomma med en iPad. Vid annat tillfället skall eleverna rita sin blomma med oljepastellkrita på ett A4 papper och måla över allt med blå vattenfärg. Efter det skall de riva sin teckning i kanterna så att det blir själva blomman som är kvar. Bilden skall sedan monteras på en bit wellpapp och monteras på ett papper.

Reflektion

Innan genomförd aktivitet: Vi hoppas att eleverna kan se kopplingen mellan Ipad och skapande. Även att de skapar en förståelse kring sättet vi använder ipaden som stöd. 

Efter genomförd aktivitet: Barnen tyckte detta var en rolig och annorlunda uppgift. Kul att få bild på sin blomma i handen och försöka rita av den så bra de kunde.

 

Elevreflektion: 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: