Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

År 6 NO: Sex och samlevnad

Skapad 2016-04-17 09:46 i Pysslingen Skolor Montessoriskolan Castello Pysslingen
Planering för sex och samlevnad som utgår från sajten frågachans.nu
Grundskola 6 NO (år 1-3) Biologi

Under arbetsområdet kommer vi att lära oss vad som händer i kroppen under puberteten och hur könsorganen hos pojkar och flickor ser ut och fungerar. Vi kommer också att prata om sexualitet, könsidentitet, kärlek, förhållanden och jämställdhet.

Innehåll

Centralt innehåll

 

Kopplingar till läroplan

  • Bi  4-6
    Kropp och hälsa Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Arbetsgång

Vecka 15

Introduktion. Radioprogram om hormoner och film om kroppen under puberteten.

Vecka 16

Kroppen under puberteten. Vi jobbar med frågor kopplade till sajten frågachans.nu

Här är frågorna. Gör en kopia av dokumentet och dela kopian med aron.skola@gmail.com. Svara sedan på frågorna direkt i dokumentet.

Vecka 17

Fortsatt arbete med frågorna om kroppen. Genomgång av frågorna på onsdag och inlämning på Unikum senast fredag.

Vecka 18

Mensvecka med laboration om mensskydd.

Frågor om mens. Gör en kopia av dokumentet och dela kopian med aron.skola@gmail.com. Svara sedan på frågorna direkt i dokumentet.

Vecka 19

Kärlek, relationer och sex.

Onsdag: Prov om könsorganen och kroppen under puberteten.

Vecka 20

Sexualitet och könsidentitet.

Påbörja arbetet med podcast.

Vecka 21

Enkät om pojk- och flickkläder på Lindex

Frågor från klassen

Andra halvklassen gör podcast på onsdag.

Länkar

Examination

Prov om puberteten och könsorganens delar och funktion.

Inspelning av podcast i smågrupper

Matriser

NO Bi
Biologi kunskapskrav åk 4-6

Kunskapskrav för betyget E i slutet av år 6
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 6
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6
Förmågan att granska information, kommunicera och ta ställning
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör sex och samlevnad genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt. Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör sex och samlevnad genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt. Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör sex och samlevnad genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem. Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.
Förmågan att använda biologins begrepp, modeller och teorier
I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I utvecklade och underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
Förmågan att genomföra systematiska undersökningar
Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen. Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild
Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån. I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och ändamålsenligt sätt. Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då utvecklade resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt ger förslag som efter någon bearbetning kan förbättra undersökningen. Dessutom gör eleven utvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert, ändamålsenligt och effektivt sätt. Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då välutvecklade resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt ger förslag som kan förbättra undersökningen. Dessutom gör eleven välutvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: