Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap, Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Antiken

Strandängsskolan F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 21 maj 2018

Vi kommer att arbeta med det antika Grekland och det antika Rom. Området kommer att beröra samhällsliv, religion, styre, kulturarv med mera.

Syfte - förmågor från kursplanen:

Dessa förmågor/kunskapskrav kommer att bedömas:

Kunskapskrav E

Kunskapskrav C

Kunskapskrav A

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. (Hi1)

Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. (Hi1)

Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. (Hi1)

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord. (Hi2)

Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord. (Hi2)

Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord. (Hi2)

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i. (Hi3)

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i. (Hi3)

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i. (Hi3)

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder. (Hi4)

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då förhållandevis komplexa samband mellan olika tidsperioder. (Hi4)

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då komplexa samband mellan olika tidsperioder. (Hi4)


Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla och till viss del underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans. (Hi6)

 

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra utvecklade och relativt väl underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans. (Hi6)

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra välutvecklade och väl underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans. (Hi6)

 

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få. (Hi7)

 

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få. (Hi7)

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få. (Hi7)

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt. (Hi8)

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt. (Hi8)

 

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett väl fungerande sätt. (Hi8)

 

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang. (RE3)

 

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang. (RE3)

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang. (RE3)

 

 

Kunskapskraven berör alltså i detta område:

Hi1         Era kunskaper om antikens Grekland och antikens Romarrike. Denna del är mycket viktig för att nå långt i övrigt. Utan goda grundkunskaper går det inte att föra utvecklade resonemang om orsaker, konsekvenser, framtida utvecklingen osv.

Hi2, 3     Orsaker och konsekvenser underantiken. T ex genom att visa hur antiken påverkade människors liv och deras handlingar eller genom att resonera kring bakomliggande orsaker till utvecklingen under antiken.

Hi4         Hur olika tidsepoker hänger samman och påverkar varandra. T ex hur antiken hänger samman med epoker före och efter den samt hur den påverkat dagens samhälle på olika sätt, t ex vetenskap, styrelseformer, teknik,  konst , arkitektur.

Hi6, Sh10      Att kunna studera historiskt källmaterial och då använda sina historiska kunskaper för att dra slutsatser om hur människor levde, tänkte osv. Det kan t ex handla om bilder, texter, filmer som skildrar antiken osv.

Hi6, Sh10      Att granska de historiska källorna källkritiskt med hjälp av de källkritiska grunderna (äkthet, tidssamband, oberoende, tendens, urval), samt att för resonemang om dess användbarhet (till vad kan man använda källorna).

Hi7         Att resonera kring hur vi använder och framställer historia på olika sätt samt hur detta påverkar vår bild av historien

Hi8         Att lära sig innebörden och också kunna använda sig av de historiska begrepp som vi berör under området. Det rör sig om begrepp kopplade till händelser och skeenden som t ex antiken, imperium, olympiska spel, demokrati osv. Det rör sig även om begrepp kopplade till historiska teorier och metoder, t ex epok, högkultur och källkritiska begrepp som tendens och urval.

Re4         Din förmåga att förklara hur religionen påverkade samhället och hur samhället påverkade religionen under antiken.

När du för resonemang kring olika saker ska du framförallt tänka på att:

  • Motivera dig utifrån faktakunskaper
  • Föra resonemang ur olika perspektiv, positivt och negativt, kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser, direkta och bakomliggande orsaker, hur samhälle respektive individ påverkas osv.
  • Föra resonemangen i flera led.
  • Att resonemangen är komplexa, t ex genom att ta upp olika förklaringar och dess betydelse eller genom att visa på olika tänkbara konsekvenser.
  • Dina resonemang ska vara logiska.
  • Skilja på fakta och värderingar.

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

För att skaffa sig grundkunskaper om det antika Grekland och det antika Rom kommer ni att arbeta med uppgifter till läroböckerna. Dessutom blir det genomgångar, diskussioner gemensamma övningar och filmvisningar.

Ni kommer att skriva ett prov på området. Vi kommer även att se spelfilm på temat Antiken. Efter filmen kommer ni att arbeta med en filmanalys.

 

Dessa delar av ditt arbete kommer att bedömas

Du kommer framförallt att visa dina förmågor på provet och på filmanalysen, men du kan naturligtvis även visa dina förmågor i diskussioner, övningar och arbete på lektionerna.

Provet kommer att berör: Grundkursuppgifter, genomgångar, filmvisningar och övningar vi gjort på lektionerna.

Utvärdering

Efter arbetsområdet vill jag att du som elev utvärderar din insats och det kommer även jag göra. Dels genom att i matriserna på unikum markerar hur långt du kommit på respektive kunskapskrav vi arbetat, dels genom en motiverande och framåtsyftande kommentar.


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,

Matriser i planeringen
Religionskunskap Lgr11 Strandängsskolan 7 - 9
Historia Lgr11 Strandängsskolan 7 -9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback