Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Liljans aktuellt

Skapad 2016-04-18 14:19 i Liljansskolan Falun
Vi ska arbeta tematiskt med SO-ämnen, bild, idrott och svenska, för att göra vårt eget Liljans aktuellt.
Grundskola 4 – 6 Historia Geografi Idrott och hälsa Religionskunskap Samhällskunskap Bild Svenska

Vecka 1

Nu ska vi arbeta som reportrar i klassen. Vi ska träna oss på att ta ut viktiga fakta ur texter, sammanställa och berätta muntligt  framför kameran. Vi ska även träna på att intervjua människor. Det innebär att man läser på fakta och skriver ner viktiga frågor.

Vi kommer att arbeta med både geografi, historia, religion och samhällskunskap samt bild. Ramen runt hela temat är svenskan.

Innehåll

Undersök ett västeuropeiskt land

Klassen väljer olika västeuropeiska länder i grupper om 2-3 elever. Information ska sökas i Europaboken samt till viss del på nätet.  Här kommer källkritik in!

Informationen som kommer fram ska ni göra till nyhetsinslag. Ni får gärna läsa tidningar och se på TV för att få fram aktuella samhällsinslag. Här kan även idrottshändelser i det aktuella landet bakas in.

Manus skall godkännas innan ni spelar in.

Kopplingar till läroplan

 • Ge
  Syfte utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,
 • Ge  4-6
  Livsmiljöer De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
 • Ge  4-6
  Livsmiljöer Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.
 • Ge  4-6
  Livsmiljöer Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.
 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.
 • Ge  4-6
  Miljö, människor och hållbarhetsfrågor Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: