Vi inleder med att tillsammans försöka diskutera oss fram till "Varför behöver vi lära oss om olika religioner"? "Vad är religion?" och "Varför finns det religioner"?
Vi kommer därefter läsa om de två världsreligionerna judendom och kristendom. Vi jobbar med jämförelser och analyser utifrån fakta om de två religionerna.
Undervisningen i ämnet religionskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om religioner och andra livsåskådningar i det egna samhället och på andra håll i världen.
Eleven bedöms vid några muntliga diskussionstillfällen samt vid två skriftliga bedömningsuppgifter.
De förmågor som framförallt bedöms är analysförmåga, kommunikativ förmåga samt procedurförmåga.
Veckoplanering
v. 16 Genomgång av LPP. Introduktion av ämnet religion. Diskussioner kring frågorna Vad är religion? Varför behöver vi lära oss något om olika religioner? Varför finns det religioner? Film som behandlar ovanstående frågor "Världsreligioner- en översikt och introduktion till religion".
v.17 Påbörja genomgång av de två världsreligionerna judendom och kristendom och dess gemensamma bakgrund. Källkritiska övningar.
v. 18 Genomgång av judendomen. Film som visar exempel på judendomen i dagens Sverige. Skriftlig bedömningsuppgift.
v.19. Genomgång av kristendomen. Film som visar exempel på kristendomen i dagens Sverige. Diskussioner kring likheter och skillnader mellan judendom och kristendom. Genomgång och diskussioner kring kopplingar mellan religion och samhälle.
v. 20 Repetition.
v. 21 Skriftlig bedömningsuppgift.
v.22 Fördjupning i egna valda delar av de två religionerna. Källkritiska övningar.
v.23 Avslutande diskussioner kring arbetsområdet. Utvärdering av temat samt enskilda samtal kring bedömningen.