Du kommer att lära dig om begreppen; olika krafter, tyngdkraft, tyngd, tyngdpunkt, friktion, fritt fall, tröghet, stödyta, hävarm, Isaac Newton, Galileo Galilei
Läxförhör, diskussionsfrågor i grupp samt slutuppgift
Fysikplanering - du kommer att under detta arbetsområde lära dig:
Beskriva och förklara de laborationen du gjort:
Krafter: mätning av krafter, gungbrädan, din tyngdpunkt, var ligger tyngdpunkten, vilken stödyta har du, när välter lådan
Friktion: när är friktionens störst,
Tröghet: stationer A-H
Diskussionsfrågor
Start vecka vecka 16.
Avslut med ett prov vecka 21.
Se aktuell bedömningsmatris.
Nivå 1
Eleven har grundläggande kunskaper om energi, materia, (universums uppbyggnad och utveckling) och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med krafter, rörelser, hävarmar, (ljus, ljud och elektricitet) och visar då på enkelt identifierbara fysikaliska samband.
|
Nivå 2
Eleven har goda kunskaper om energi, materia, (universums uppbyggnad och utveckling) och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med krafter, rörelser, hävarmar, (ljus, ljud och elektricitet) och visar då på förhållandevis komplexa fysikaliska samband.
|
Nivå 3
Eleven har mycket goda kunskaper om energi, materia, (universums uppbyggnad och utveckling) och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med krafter, rörelser, hävarmar, (ljus, ljud och elektricitet) och visar då på komplexa fysikaliska samband.
|
---|