Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Människokroppen

Skapad 2016-04-19 11:26 i Holstagårdsskolan Helsingborg
Vi kommer under de sista veckorna göra en snabbkurs om människokroppen.
Grundskola 9 Biologi

Nu när värmen av solen börjar ge liv åt allt kommer vi se in i oss själva för att öka vår förståelse för hur vi fungerar inombords. Då tiden är knapp kommer vi rikta in oss på de större organsystemen.

 

Innehåll

Syfte

Kopplingar till läroplan

 • Bi
  Syfte använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • Bi  7-9
  Kropp och hälsa Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.
 • Bi  7-9
  Kropp och hälsa Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.
 • Bi  7-9
  Kropp och hälsa Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.
 • Bi  7-9
  Kropp och hälsa Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö. Genteknikens möjligheter och risker och etiska frågor som tekniken väcker.

Arbetsbeskrivning

Arbetet kommer utgå från föreläsningar där olika frågeställningar tars upp som ligger till grund för det kommande provet. Biologiboken är en bra bas att läsa för att få mer kött på benen. Se under veckoplanering vilka sidor i boken som kommer behandlas.

Veckoplanering:

 

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

v.16

X

 

Mikroskopering

 

Matspjälkning 

s. 238 - 241

X

 

v.17

X

 

Matematik

 

Hjärtat lungor

s.242 - 251

X

 

v.18

Nervceller s. 273 - 283

Matematik

 

X

 

X

 

v.19

Hormoner

s. 297 - 299

NP Matematik

 

X

 

NP Matematik

 

v.20

X

Lab. kroppen

X

X

v.21

Prov

 

 

X

 

Frågorna på följande sidor 252, 278, 283 och 299 börbesvarats innan provet. Tänk på att om du inte förstår är det viktigt att fråga så fort som möjligt.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: