Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tistelfjärilar 2016

Skapad 2016-04-19 15:13 i Fridhemsskolan Västerås Stad
Från ägg till fjäril
Grundsärskola F Verklighetsuppfattning

Nu i april/maj ska vi arbeta med tistelfjärilen och dess utveckling. Det är vår och blommorna slår ut så då vill vi ta tillfället i akt att belysa en av våra vackraste insekter och fördjupa elevernas kunskap och kännedom om fjärilar.

Innehåll

BESKRIVNING AV ELEVENS INTRESSE OCH BEHOV

I elevgruppen finns det en naturlig nyfikenhet kring det som rör sig och kryper, vi planterar och pratar om det som sker i naturen och i denna period av året känns det naturligt att belysa ett av de områden som finns i vår läroplan där vi har ett ansvar att ge barnen naturvetenskapliga begrepp och allmänt kunnande om djur, natur och kretslopp.

Kopplingar till läroplan

  • VEU
    Syfte använda kunskaper om människa och natur,
  • VEU
    Syfte reflektera över samband mellan orsak och verkan,
  • VEU
    Syfte använda ord, begrepp och symboler inom ämnesområdet.

TEMA

Eleverna kommer att få uppleva detta ur sin synvinkel med  fokus på de larver som vi beställt och som nu eleverna kan följa i sin utveckling från liten till stor, från puppa till fjäril.

Larverna flyttas från sin lilla burk då de förpuppats sig, till en fjärilsbur, där vi matar dem med frukt, blommor och sockervatten, tills dess vi tycker att vi tillsammans ska släppa dem fria i vår natur, där de sedan kan lägga nya ägg och bli fler.

 

GENOMFÖRANDE: Hur jobbar vi?

Fjärilslarverna är på plats, och vi tittar nu på dem och samtalar kring dem när vi har lugna stunder vid t.ex. samling och vår lilla gemenskap vid förmiddagsmålet. 

Fjärilarna i materialet är 5-10 i antalet vilket ger oss möjlighet att  arbeta med matematiska begrepp,färger och former.

 

 

UTVÄRDERINGVerktyg som går att använda är dokumentation, observation, reflektionssamtal med barnen, pedagogisk dokumentation m.m Kom ihåg att göra barnen delaktiga.

Beskriv hur ni tänker utvärdera mot målen i denna pedagogiska planering. Kom ihåg att ta med barnen och föräldrarna i arbetet

Beskriv hur ni har för avsikt att till vara uppföljningen och utvärderingen så det leder till utveckling av det pedagogiska arbetet i dettta projekt och generellt på avdelningen och på förskolan.

ANALYS

Hur blev resultaten?
Vilka metoder/arbetssätt blev framgångsrika?
På vilket sätt?

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: