Hur kommer det sig att man kan se saker trots att de inte utsänder ljus? Varför ser åran i vattnet ut som den är bruten? Vad är färg och hur uppstår de? Ja dessa och många andra frågor kommer du få svar på när vi gått igenom området optik.
Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Eleverna får möjlighet att ställa frågor om fysikaliska företeelser och sammanhang utifrån deras egna upplevelser. Eleverna ska få förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av både systematiska undersökningar och olika typer av källor och på så sätt utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika informationskällor.
Syftet är också att eleverna utvecklar förtrogenhet med fysikens begrepp, modeller och teorier samt förståelse för hur de har utvecklats från undersökningar.
Hur aktivt du deltar i diskussioner.
Hur väl du kan använda dig utav de nya begrepp vi gått igenom och hur väl du kan använda dig av dem i andra sammanhang.
Hur väl du kan genomföra laborationer och analysera resultatet för att sedan se sambandet med teorin bakom.
Vi kommer att ha genomgångar, filmvisning, gemensamma diskussioner, laboration samt självständig läsning i boken och svara på tillhörande frågor.
Efter områdets slut ska du ha förståelse för följande:
Vi kommer att avsluta området med ett prov (mer info kommer på veckoplaneringen.)
infallsvinkel
reflektionsvinkel
konkav
konvex
brännpunkt
brännvidd
brytningsvinkel
totalreflektion
fiberoptik
närsynthet
översynthet
absorbera
reflektera