Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kropp, hälsa, pubertet och sexualitet.

Skapad 2016-04-20 19:52 i Montessoriskolan Vaxholm Grundskolor
Vi kommer under fyra veckor arbeta med ett arbetsområde kring kroppen, hälsa, pubertet och sexualitet.
Grundskola 5 – 6 Biologi

Vi kommer att titta på och arbeta med olika texter och filmer samt diskutera kring ämnen som handlar om kroppen, hälsa, pubertet och sexualitet. 

Innehåll

Vad och hur ska vi lära oss?

Vi kommer att lära oss om vad som händer i kroppen under puberteten och hur vi alla reagerar olika på dessa förändringar både psykiskt och fysiskt. Hur vi under denna period behöver vara extra omtänksamma och måna om varandras olikheter. 

Vi ska läsa och se filmer om att vi alla har olika sexualitet och hur vi ska respektera och våga prata om våra olikheter. Vi lär oss om hur barn blir till och hur de växer i magen. Vi kommer ha aktuella samtal kring hur vi ska respektera varandras olika vilja till närhet och samvaro.

 

Syfte

Kopplingar till läroplan

 • Bi
  Syfte använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
 • Bi
  Syfte använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
 • Ke
  Syfte använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • Bi  4-6
  Kropp och hälsa Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
 • Bi  4-6
  Kropp och hälsa Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
 • Bi  4-6
  Kropp och hälsa Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
 • Bi  4-6
  Biologins metoder och arbetssätt Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Hur

I undervisningen kommer vi att titta på och arbeta om de filmer och texter vi läser och tittar på. Diskussioner kommer genomföras i hel och halvklass, samt i mindre grupper.

I slutet av arbetsområdet kommer du att få genomföra ett mindre prov vilket kommer att avsluta arbetet om kroppen, hälsa, pubertet och sexualitet. 

Mål och bedömning

Efter avslutat arbetsområde kommer jag bedöma din förmåga/dina färdigheter att:

Samtala om frågor som rör kroppen och hälsa.

Visa på samband i människokroppen i både skriftliga som muntliga samtal och diskussioner.

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: