Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Once upon a time

Skapad 2016-04-26 11:16 i Kristiansborgsskolan Västerås Stad
Vi kommer ta del av kända sagor på engelska genom att läsa, se korta filmer, och lyssna. Eleverna får sedan i par skriva en egen berättelse med en sagas typiska uppbyggnad och språkliga drag. Slutligen gör eleverna om sin saga till en kortfilm som spelas in på datorn och visas upp för klassen.
Grundskola 6 Engelska

Vi kommer ta del av kända sagor på engelska genom att läsa och lyssna. Eleverna får sedan i par skriva en egen berättelse med en sagas typiska uppbyggnad och språkliga drag. Slutligen gör eleverna om sin saga till en kortfilm som spelas in på datorn och visas upp för klassen.

Innehåll

Avsnitt 1

Eleverna kommer under engelsklektionerna att fördjupa sig i kända sagor genom att se på kortfilmer, läsa och översätta och även lyssna till berättelser på engelska. Sedan kommer eleverna i par arbeta med att skriva egna berättelser med sagans typiska uppbygnad och språkliga drag. Slutligen ska eleverna skapa egna kortfilmer där de spelar upp sin egenförfattade saga. Kortfilmerna visas sedan upp för resten av klassen. Syftet med området är att eleverna ska få öka sin engelska läsförståelse, bli säkrare på att skriva och genom att sätta sig in i en roll våga prata engelska inför sina klasskamrater.

 

Mål/bedömning:

- Eleven kan förstå sagor och berättelser på engelska

- Eleven känner till några välkända sagor 

- Eleven kan skriva egna berättelser på engelska

- Eleven kan i grupp planera hur vi kan gestalta en av våra egenförfattade sagor

- Eleven kan i grupp redovisa sagan muntligt genom att spela in en film

Kopplingar till läroplan

 • En  4-6
  Kommunikationens innehåll Åsikter, känslor och erfarenheter.
 • En  4-6
  Lyssna och läsa - reception Sånger, sagor och dikter.
 • En  4-6
  Lyssna och läsa - reception Strategier för att uppfatta betydelsebärande ord och sammanhang i talat språk och texter, till exempel att anpassa lyssnande och läsning efter framställningens form och innehåll.
 • En  4-6
  Lyssna och läsa - reception Hur olika formuleringar används för att inleda och avsluta olika typer av framställningar och samtal.
 • En  4-6
  Tala, skriva och samtala - produktion och interaktion Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar i sammanhängande tal och skrift.
 • En  4-6
  Tala, skriva och samtala - produktion och interaktion Språkliga strategier för att delta i och bidra till samtal, till exempel frågor och bekräftande fraser och uttryck.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: