Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bokcirklar, fantasy

Skapad 2016-05-01 20:58 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 5 Svenska
...

Innehåll

Mål för elev

Eleven skall:

  • Läsa och analysera skönlitteratur.
  • Anpassa språket efter syfte, mottagare och sammanhang.

Innehåll

Vi läser, i bokcirklar, några barn och ungdomsböcker: Silverhästen av Lene Kaberböl, Vargbröder av Michelle Paver, Mio min Mio av Astrid Lindgren samt Stjärn stenen av Jo Salmson.

 

Genomförande

Eleverna är indelade i bokcirklar med 4-5 deltagare i varje cirkel. Alla i cirkeln har olika uppgifter som ”går runt” och ska lösas hemma i samband med läsningen. Man redovisar uppgiften i skolan i sin cirkel. Uppgiften skiftar från vecka till vecka. I skolan högläser gruppen för varandra och hemma läser man så långt gruppen kommit överens om.

 

 

Redovisning

Under arbetets gång redovisar du genom uppgiften som du löst hemma. När boken är färdigläst gör du en muntlig redovisning inför en grupp.

 

Matriser

Sv

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Ämne
Förmågan att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.
Du kan hålla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och med viss anpassning till syfte och mottagare.
Du kan hålla utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och med relativt god anpassning till syfte och mottagare.
Du kan hålla välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och med god anpassning till syfte och mottagare.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: