Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sme Alex Dogboy v. 17-20

Skapad 2016-05-02 09:55 i Smedingeskolan Söder Kungsbacka Förskola & Grundskola
Grundskola 7 – 9 Svenska
...

Innehåll

Syfte

Syftet med att läsa boken Alex Dogboy är att du skall kunna 

Kopplingar till läroplan

 • Sv
  Syfte läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Centralt innehåll

Vi arbetar med följande centralt innehåll: 

Kopplingar till läroplan

 • Sv  7-9
  Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
 • Sv  7-9
  Berättande texter och sakprosatexter Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.
 • Sv  7-9
  Berättande texter och sakprosatexter Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Arbetsprocess

Du skall få läsa boken Alex Dogboy som E-bok, du lånar den via din iPad och läser både hemma och i skolan. 

Vi kommer att arbeta med läsbeting, det innebär att du till varje vecka själv ansvarar för att ha läst till en viss sida i boken. Du kommer att få tid i skolan att läsa, men du skall också arbeta med frågor som hör till boken. Därför är det viktigt att du följer tidsangivelserna för läsningen och även läser hemma. 

I skolan kommer du att få arbeta med frågor som rör boken, frågorna har olika karaktär och en del är mer reflekterande än andra. Det är en fördel för dig att jobba med frågorna i skolan där vi kan hjälpas åt om du kör fast.

Ett annat tips är att markera viktiga saker i boken med hjälp av E-bokens funktion "bokmärke". Då kan du lätt gå tillbaka i boken när du arbetar med dina frågor. 

Bedömning

Tolka och resonera om budskap

skriva texter

Ge omdömen om och bearbeta text

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: