Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tredimensionell form 2 lektioner/vecka 18-21

Skapad 2016-05-02 13:06 i Gunnesboskolan Lunds för- och grundskolor
Studier i tredimensionell form av kroppens proportioner.
Grundskola 7 Bild

Vi studerar kroppens proportioner och skapar därefter skulpturer i lera. Vi har tidigare arbetat med att studera ansiktets proportioner och helkropp genom tvådimensionellt arbete. Vi utvecklar nu våra kunskaper genom att arbete tredimensionellt med helkroppsstudier i litet format och under en begränsad tid. Det tredimensionella arbetet planeras att genomföras under en lektions tid.

Innehåll

Avsnitt 1

Kopplingar till läroplan

  • Bl
    Syfte skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Övergripande planering

Med hjälp av modeller som visar kroppens proportioner skapar vi en skulptur i lera. Då vi arbetar med lufttorkande lera kommer övningen att påbörjas och avslutas på en lektion. Vi fokuserar i arbetet på att finna kroppens övergripande proportioner, det vill säga vi undviker inledningsvis att arbeta med detaljer. Blir det tid över under lektionen och de övergripande proportionerna känns bra så kan du fortsätta med detaljer. Då leran har torkad (lektion 2)  arbetar vi med färg och försöker att avbilda hur vi själva ser ut, val av kläder, hårfärg och liknande målas på våra skulpturer.

Avsnitt 3

Kopplingar till läroplan

  • Bl  7-9
    Redskap för bildframställning Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  • Bl  7-9
    Redskap för bildframställning Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: