Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sexualkunskap och relationer

Skapad 2016-05-03 08:36 i Medarbetarsamtal Ylva Engvall Mölndals Stad
Pubertet, befruktning, sexualkunskap,relationer, känslor och ansvar
Grundskola 5 Biologi

För att förstå sin egen och andras utveckling är det viktigt att känna till de grundläggande sambanden mellan kroppens utveckling och hur man utvecklas som människa i sociala sammanhang. Dina åsikter och beteende påverkas av dina relationer till andra människor.

Innehåll

Mål

När vi har avslutat arbetsområdet ska du kunna:

 • ge exempel på och beskriva hur kroppen förändras under puberteten
 •  samtala om och diskutera enkla frågor
 • könsorganens byggnad och funktion
 • hur fortplantningen går till hos människan

 

Kopplingar till läroplan

 • Bi
  Syfte använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
 • Bi
  Syfte använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Så här kommer vi att arbeta

 • Vi kommer att ha gemensamma föreläsningar och genomgångar.
 • Vi kommer att titta på filmer som sedan följs av diskussioner.
 • Vi kommer att ha kill- och tjejgrupp. Detta utgår ifrån de frågor som ni elever har lagt i kill-och tjejlådorna.
 • Vi kommer att läsa texter och arbeta med instuderingsfrågor utifrån detta.

 

Bedömning

Vi kommer att avsluta området med ett test där du kommer att ha möjlighet att med egna ord beskriva hur ett nytt liv skapas och vilka funktioner kvinnans och mannens könsorgan har samt vad som händer med och  i kroppen under puberteten. Jag kommer även bedöma hur pass du är med i olika diskussioner. 

 

Matriser

Bi
Sexualkunskap och relationer

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Kommunikation
Du kan diskutera på ett enkelt sätt om hälsa, sjukdom och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt om hälsa, sjukdom och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt om hälsa, sjukdom och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar.
Kunskaper
Du har baskunskaper om pubertet och sexualitet. Du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop. Du använder biologins begrepp på ett ganska bra sätt.
Du har goda kunskaper om pubertet och sexualitet. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop på ett utvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett bra sätt.
Du har mycket goda kunskaper om pubertet och sexualitet. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop på ett välutvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett mycket bra sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: