Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Förändringarnas tid för kropp och knopp.

Skapad 2016-05-03 15:27 i Elinebergsskolan Helsingborg
PP över arbetsområdet Sex och samlevnad.
Grundskola 6 Biologi

I detta temaarbete ska vi prata om vägen från att vara barn till att bli vuxen. Vi ska prata om hur din kropp förändras samt hur ett barn blir till. Vi ska samtala om känslor, kärlek, sex och relationer.

Innehåll

Mål

Kopplingar till läroplan

 • Bi
  Syfte använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
 • Bi
  Syfte använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
 • Re  4-6
  Identitet och livsfrågor Hur olika livsfrågor, till exempel vad som är viktigt i livet och vad det innebär att vara en bra kamrat, skildras i populärkulturen.
 • Re  4-6
  Etik Frågor om vad ett bra liv kan vara och vad det kan innebära att göra gott.

Genom undervisningen kommer du att utveckla din förmåga att:

Resonemangsförmåga: Du ska kunna förklara hur saker hör ihop. Varför tjejer får mens? Varför man kommer in i puberteten. osv.

Metakognitiv förmåga: Att kunna ta goda beslut då det gäller din kropp och din hälsa.

Begreppslig förmåga: Att kunna förklara olika begrepp som är kopplade till arbetsområdet.

Kommunikativa förmåga: Att kunna samtala och resonera med andra om givna ämnen inom arbetsområdet.

Undervisning

Matriser

Bi
Förändringarnas tid för kropp och knopp.

Kommunikation
 • Bi  4-6
Du kan diskutera på ett enkelt sätt om hälsa, sjukdom och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt om hälsa, sjukdom och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt om hälsa, sjukdom och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar.
Kunskaper
Du har baskunskaper om pubertet och sexualitet. Du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop. Du använder biologins begrepp på ett ganska bra sätt.
Du har goda kunskaper om pubertet och sexualitet. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop på ett utvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett bra sätt.
Du har mycket goda kunskaper om pubertet och sexualitet. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop på ett välutvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett mycket bra sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: