Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vikt och volym

Skapad 2016-05-08 22:12 i Bruksskolan Färgelanda
Vi kommer att lära oss om vikt och volym. Vi kommer att samtala om redskap som används för att veta hur mycket något väger eller hur mycket som ryms i ett kärl. Vi kommer att jobba laborativt och träna på att mäta, uppskatta och jämföra olika vikter och volymer. Vi kommer att öva oss på att använda rätt enhet i rätt situation och sammanhang.
Grundskola 2 Matematik

Genom att gissa, mäta, undersöka och jämföra kommer vi att möta matematiska begrepp som volym,rymmer, liter, deciliter, matsked, vikt, väger, kilogram, hektogram, gram..... 

Innehåll

Syfte

Kopplingar till läroplan

  • Ma
    Syfte använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

Matriser

Ma
Vikt och volym

Öva mer
Jag kan
Jag är säker
Enheter och dess förhållande till varandra
Jag kan med hjälp komma på att 10dl är samma som en liter. Jag kan med hjälp komma på att 10hg är 1kg. Jag kan med hjälp komma på att 1000g är 1kg
Jag kan med ganska stor säkerhet säga att 10dl är samma som en liter. Jag kan med ganska stor säkerhet säga att 10hg är 1kg. Jag kan med ganska stor säkerhet säga att 1000g är 1kg.
Jag är säker och kan enkelt förklara sambandet mellan 10dl -1 L. Jag är säker och kan enkelt förklara sambandet mellan 10hg och 1kg. Jag är säker och kan enkelt förklara sambandet mellan 1000g och 1kg.
Mäta av
Jag kan med hjälp mäta med dl och liter. Jag kan med hjälp läsa av en våg i gram eller kilo.
Jag kan med ganska stor säkerhet själv mäta med dl och liter. Jag kan med ganska stor säkerhet själv läsa av en våg i gram eller kilo.
Jag är säker och kan med enkelhet på egen hand mäta med dl och liter. Jag är säker och kan på egen hand läsa av en våg i gram eller kilo.
Uppskatta och jämföra
Jag kan med hjälp göra rimliga uppskattningar av volym i liter och dl. Jag kan med viss hjälp jämföra volymer i olika kärl. Jag kan med hjälp göra rimliga uppskattningar av vikt i kg, hg eller g Jag kan med hjälp jämföra vikten hos olika föremål.
Jag kan med ganska stor säkerhet göra rimliga uppskattningar av volym i liter och dl. Jag kan med ganska stor säkerhet jämföra volymer i olika kärl. Jag kan ganska stor säkerhet göra rimliga uppskattningar av vikt i kg, hg eller g Jag kan med ganska stor säkerhet jämföra vikten hos olika föremål.
Jag kan med stor säkerhet göra rimliga uppskattningar av volym i liter och dl. Jag kan med stor säkerhet jämföra volymer i olika kärl. Jag kan med stor säkerhet göra rimliga uppskattningar av vikt i kg, hg eller g Jag kan med stor säkerhet jämföra vikten hos olika föremål.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: