Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Musik

·

Årskurs:

7 - 9

Klassisk musikhistoria åk 7

Tiundaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 26 oktober 2020

I det här arbetsområdet kommer du att få lära dig mer om den tidiga klassiska musikens framväxt. Vi koncentrerar oss på vilken betydelse hade musiken för människorna och vilka karaktärsdrag är typiskt för de olika tidsperioderna. 

Planeringens innehåll

Ord/begrepp att kunna: Se ordlista i uppgiften nedan. 

Arbetsformer:
Under åk 7 kommer vi att jobba med den klassiska musikhistorian från forntiden och fram till och med renässansen. Meningen är att du ska lära dig om hur musiken låtit på den tiden, vad den använts till och vilken betydelse den har haft för människor och samhället. Läraren berättar och visar videos och musikexempel för att öka förståelsen. Påläsningsmaterial (även förenklat och inläst) finns i uppgiften "Prov Musikhistoria Forntid-renässans"

Detta ska du kunna när kursen är slut för att nå ett godkänt resultat:
 Du ska visa att du har förstått en del om hur musiken har påverkat människorna och samhället under de olika tidsperioderna och vad som är typiskt för hur musiken var och lät under respektive tidsperiod. 

Bedömning baseras på exempelvis: 
Skriftligt prov. Provet kan även göras muntligt om vi kommer fram till att behov finns av det. Muntlig aktivitet under lektionerna. 

Tidsplan: Vi arbetar med musikhistoriaområdet vecka 35-38. Musikhistoriaprov på musiklektionen. 7A vecka 39 7B vecka 41

 

 


Läroplanskopplingar

analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.

Ljudets och musikens fysiska, tanke- och känslomässiga påverkan på människan. Musikens funktion för att markera identitet och grupptillhörighet i olika kulturer, med fokus på etnicitet och kön.

Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika epoker. Framväxten av olika genrer samt betydelsefulla tonsättare, låtskrivare och musikaliska verk.

Matriser i planeringen
Klassisk Musikhistoria (LGR 11)
Uppgifter
Lyssningsprov
Prov Musikhistoria Forntid-renässans
Genomgång medeleltidens musik

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback