Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Porträtt teckning

Skapad 2016-05-11 09:15 i Rydebäcksskolan Helsingborg
Grundskola 5 – 6 Bild

Där är praktiskt och roligt att kunna teckna ansikten när man arbetar med bildskapande! Många bilder som vi människor skapar kretsar också kring oss människor. Det finns människor på teve, i filmer, i bokillustrationer, i serietidningar, i konstbilder och inte minst i dagens ”selfies”. Vi kommunicerar mycket genom ansiktsuttryck och kroppsspråk. När vi tecknar eller målar ett ansikte blir det viktigt att kunna gestalta ansiktets uttryck, så att bilden får rätt budskap.

 

Innehåll

Uppgifter:

 1. Testteckning: Vi tecknar ett enkelt porträtt efter ”magkänsla”: var hamnar de olika delarna, och i vilken storlek? Jämför sedan med mall.
 2. Teckna ett schematiskt porträtt enligt en mall.

Denna övning hjälper dig att teckna porträtt med rimliga proportioner (=ansiktets delar i rätt storlek på rätt ställe). Vi utgår från en oval form, ritar in hjälplinjer och porträttets olika delar - ögon, näsa, mun, öron, hals, håret.

 1. Karaktär med personligt uttryck:

Nu ska du skapa porträtt med individuella drag och uttryck. Du ska gestalta alla detaljer på ett personligt sätt, så att ansiktet skiljer sig från en enkel mall. Titta gärna på instruktionsmaterial, tidskrifter, bilder på internet och på verkliga människor för att hitta förebilder och få inspiration.

Teckna ett porträtt där du utgår ifrån mallen, så att proportionerna blir rimliga. Ge ditt porträtt sedan en personlig gestaltning genom att:

- göra ansiktet asymmetrisk,

- utforma de olika detaljerna (storlek och form på ansiktets delar, ev rynkor, linjer, veck mm),

- lägga till t.ex. smycken, håruppsättning, mössa mm.,

- rita ett speciellt känslouttryck (att le, vara arg, se överlägsen ut….).

 1. Skuggningsövningar (gör minst en):

Lägg till skuggor i minst ett av dina porträtt, så att teckningen känns mer levande och 3-dimensionell.

Utgå ifrån en mall eller ett foto. Tänk på att vara konsekvent i att ljuset kommer genomgående från samma håll. Gå igenom hela porträttet så att skuggningen blir sammanhängande.

Du kan testa olika sätt att skugga, t.ex lätt skuggning med mjuka övergångar, eller en ”hårdare” skuggning med starka kontraster.

 1. Lär dig mer!

Här ska du utmana dig och prova något nytt eller svårt, exempelvis:

 • Teckna efter verkligheten: teckna av en kamrat. Hur avviker ansiktet från mallen? Asymmetrier, personligt uttryck?
 • Teckna olika känslouttryck och grimaser: teckna efter ett foto eller teckna av kamrat.
 • Prova att teckna porträtt i olika tekniker: blyerts, kol, oljekritor, bläck, akvarellpennor.
 • Teckning öga, näsa, mun: bli bättre på att teckna alla detaljer, varianter, skuggningen.

 

Innan du börjar, studera noga former, linjer och vinklar. Teckna först de viktigaste linjerna, lägg sedan till detaljer. Prova att skugga. Teckna det du ser, inte det du tror.

Inlämningar

 

 1. Testteckning porträtt
 2. Porträtt mall
 3. Personlig karaktär
 4. Skuggningsövning
 5. Utveckling porträttbilder (valfritt)

Kunskapskrav

Du ska träna på din förmåga

 • att skapa bilder med ett utvecklat bildspråk och genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår (att kunna skapa porträtt med individuella drag och uttryck som skiljer sig från en enkel mall)
 • att använda några olika tekniker, verktyg och material på ett fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck (att kunna teckna porträtt med rimliga proportioner, att lägga in en skuggning som är sammanhängande och logisk med ljuset från ett håll, att prova olika tekniker så som blyerts, oljekritor, kol, akvarellpenna, bläck mm).
 • att under arbetsprocessen formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt (att utveckla något vidare: ta initiativ, utmana dig, prova nytt, ge omdömen om arbetsprocess och kvaliteten i ditt arbete, prova dig självständigt och systematiskt fram till fungerande lösningar).
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: