Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Frihetstiden och Gustavianska Tiden

Skapad 2016-05-15 08:14 i Varekils skola Orust kommun
Ett arbete om Frihetstiden.
Grundskola 6 Historia

Sverige är inne i en spännande tid med många nya ideér. Vad händer med kungen och hans makt? Vilka nya tankegångar och lagar dyker? Vilken betydelse fick den här tid för vårt samhälle idag?

Innehåll

Vad ska vi göra?

Vi kommer i det här arbetet att utgå ifrån boken Puls Historia. Vi kommer även att titta på filmer och arbeta med frågeställningar enskilt, i par och alla. 

Vilka mål jobbar vi emot?

 Vi jobbar med följande mål.

Kopplingar till läroplan

  • Hi  4-6
    Ökat utbyte och jordbrukets omvandling, cirka 1700-1850 Framväxten av parlamentarism, partiväsen och nya lagar i Sverige.
  • Hi  4-6
    Hur historia används och historiska begrepp Vad begreppen förändring, likheter och skillnader, kronologi, orsak och konsekvens, källor och tolkning betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Matriser

Hi
Kunskapskrav Frihetstiden och Gustavianska Tiden

E-nivå
C-nivå
A-nivå
Samhällsförändringar, levnadsvillkor & Handlingar
Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser an samhällsförändringar och människors levnads villkor och handlingar.
Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser an samhällsförändringar och människors levnads villkor och handlingar.
Eleven visar det genom att föra välutvecklade och till väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser an samhällsförändringar och människors levnads villkor och handlingar.
Tidsperioder
Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
Historiska begrepp
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i relativt väl fungerande sätt.
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: