Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Cellerna och kroppen

Skapad 2016-05-21 12:54 i Röselidsskolan Lerum
Grundskola 8 – 9 Biologi

Kroppen består av hundratusen miljarder celler som tillsammans bildar dina vävnader och organ. De tar ständigt upp syre och näringsämnen, samtidigt som de gör sig av med koldioxid och andra avfall. Detta kallas cellandning.

Alla levande organismer behöver mat, vatten, värme och skydd för att överleva. En flercellig organism behöver ett nervsystem så att organen i kroppen kan samarbeta. Signaler från omgivningen måste infångas och bearbetas. Samtidigt måste signaler skickas ut till omgivningen t.ex. jag är hungrig eller jag är rädd.

I födan finns allt det du behöver för att kunna bygga kroppens celler och vävnader. Du behöver vätska, kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler för att må bra, allt i lagom mängder. Födan innehåller också den energi som cellerna behöver.

Innehåll

Syfte


Kopplingar till läroplan

 • Bi
  Syfte genomföra systematiska undersökningar i biologi, och
 • Bi
  Syfte använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Centralt innehåll


Kopplingar till läroplan

 • Bi  7-9
  Natur och samhälle Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.
 • Bi  7-9
  Kropp och hälsa Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.
 • Bi  7-9
  Biologins metoder och arbetssätt Sambandet mellan biologiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.
 • Bi  7-9
  Biologins metoder och arbetssätt Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Målet

Du ska kunna:

 • Beskriva hur celler, vävnader och organ är byggda samt hur de fungerar och samverkar i kroppen.
 • Utföra enkla undersökningar av kroppens funktioner.
 • Beskriva sjukdomar och hur dessa kan förbyggas och behandlas.

Matriser

Bi
Kroppen

E
C
A
Diskutera och beskriva
Du kan använda Du kan på ett enkelt sätt diskutera hälsa och sjukdomar. Du beskriver hur det hänger ihop på ett enkelt sätt med hur kroppen fungerar.
Du kan på ett utvecklat sätt diskutera hälsa och sjukdomar. Du beskriver hur det hänger ihop på ett utvecklat sätt med hur kroppen fungerar.
Du kan på ett välutvecklat sätt diskutera hälsa och sjukdomar. Du beskriver hur det hänger ihop på ett välutvecklat sätt med hur kroppen fungerar.
Laboration
Du kan använda utrustning på ett säkert sätt som fungerar ganska bra i undersökningar
Du kan använda utrustning på ett säkert sätt som fungerar bra i undersökningar
Du kan använda utrustning på ett säkert sätt som fungerar mycket bra i undersökningar
Laboration
Du kan jämföra frågor och resultat i en undersökning. Du drar enkla slutsatser som hänger ihop med modeller och teorier inom biologin på ett ganska bra sätt.
Du kan jämföra frågor och resultat i en undersökning. Du drar utvecklade slutsatser som hänger ihop med modeller och teorier inom biologin på ett bra sätt.
Du kan jämföra frågor och resultat i en undersökning. Du drar välutvecklade slutsatser som hänger ihop med modeller och teorier inom biologin på ett mycket bra sätt.
Begrepp
Du använder biologins begrepp, modeller och teorier på ett ganska bra sätt.
Du använder biologins begrepp, modeller och teorier på ett bra sätt.
Du använder biologins begrepp, modeller och teorier på ett mycket bra sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: