Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mitt drömyrke

Skapad 2016-05-27 09:12 i Kristiansborgsskolan Västerås Stad
Eleven ska ta reda på vad som krävs för att hen ska få sitt drömyrke.
Grundskola 6

Vissa föds med en talang, vissa gifter sig med en prins eller prinsessa och andra får jobba hårt för att nå sin dröm. Vilket är ditt drömyrke idag? Vad krävs för att du ska kunna arbeta med det. Hur når du dit?

 

 

Innehåll

Arbetsuppgift

Du ska ta reda på vad som krävs för att du ska få ditt drömyrke genom att söka information på Internet och besvara frågorna nedan.

  • Du måste skriva med egna ord, dvs inte kopiera och klistra in den information som du hittar på nätet.
  • Du måste skriva/länka till de sidor du hitta informationen och eventuella bilder på.
  • Du ska redovisa ditt yrke genom att göra en Keynote eller PP och presentera för klassen.

Frågor:

  1. Vad är det för utbildning som krävs? Gymnasieprogram, högskola/universitet?
  2. Var kan du arbeta inom ditt yrke? Om man t.ex. är veterinär kan man arbeta på djursjukhus, zoo eller ha en egen klinik.
  3. Kan du arbeta utomlands inom ditt yrke?
  4. Kommer ditt drömyrke att finnas kvar i framtiden eller hur ser framtidsutsikterna ut?
  5. Vad tjänar man idag?

 

Tips på sidor:

saco.se

lonestatistik.se 

Matriser

Mitt drömyrke

Kunskapskrav i slutet av årskurs 6

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Informationssökning och källkritik
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet. Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då utvecklade resonemang om informationens användbarhet. Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar, egna formuleringar och relativt god användning av ämnesspecifika ord och begrepp.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då välutvecklade resonemang om informationens användbarhet. Sammanställningarna innehåller välutvecklade beskrivningar, egna formuleringar och god användning av ämnesspecifika ord och begrepp.
Skriva
Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll och i huvudsak fungerande struktur samt viss språklig variation. I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt tydligt innehåll och relativt väl fungerande struktur samt förhållandevis god språklig variation. I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med relativt god säkerhet.
Eleven kan skriva olika slags texter med tydligt innehåll och väl fungerande struktur samt god språklig variation. I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med god säkerhet.
Tala
Eleven kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.
Eleven kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med i relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare.
Eleven kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: