Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tvätt och rengöring år 7

Skapad 2016-05-30 11:13 i Djupedalskolan Härryda
Grundskola 7 – 8 Hem- och konsumentkunskap
...

Innehåll

Tvätt och rengöring - varför ska vi arbeta med det?

Synen på tvätt, rengöring och hygien har förändrats genom historien och påverkas av såväl nya kunskaper och hjälpmedel som reklam.

Utifrån perspektivet hållbar utveckling är det viktigt att börja reflektera över hur det sätt vi tvättar på påverkar vårt jordklot och vår miljö. Att minska doseringen av regöringsmedel, välja miljövänliga alternativ eller vädra kläderna istället för att tvätta dom, är exempel på olika sätt att minska påfrestningen på miljön. 

Utifrån perspektivet hälsa är det viktigt att bli medveten om att exempelvis överdosering av tvättmedel och användandet av starkt parfymerade tvättmedel kan orsaka allergiska reaktioner och astma.

Ett syfte med undervisningen är därför att eleverna ska utveckla en medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa och gemensamma resurser, t.ex. naturresurser och ekonomiska resurser.

Kopplingar till läroplan

 • Hkk
  Syfte hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och
 • Hkk
  Syfte värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.

Centralt innehåll - det här kommer du att få undervisning om

 

Kopplingar till läroplan

 • Hkk  7-9
  Miljö och livsstil Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.
 • Hkk  7-9
  Miljö och livsstil Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet.
 • Hkk  7-9
  Miljö och livsstil Tvätt och rengöring samt olika rutiner och metoder för detta.

Arbetsbeskrivning

Du kommer få en praktisk läxa som innebär att du tillsammans med någon av dina vårdnadshavare ska sortera och tvätta en omgång i tvättmaskinen. Du ska dokumentera detta med bilder. Slutligen ska du lära en person som inte kan någonting att tvätta och hur de kan göra medvetna val med perspektiven hälsa, ekonomi och miljö. Du får välja på att göra en film eller någon form av broschyr. 

Matriser

Hkk
Aktuellt kunskapskrav

Detta mål behöver du jobba vidare med.
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 9
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 9
Du ger instruktioner kring de viktigaste att tänka på när man sorterar, doserar och tvättar och ger enkla motiveringar/förklaringar till dina val.
Du ger detaljerade instruktioner kring det viktigaste att tänka på när man sorterar, doserar och tvättar samt ger relativt utvecklade motiveringar/förklaringar till dina val.
Du ger detaljerade instruktioner kring det viktigaste att tänka på när man sorterar, doserar och tvättar samt ger väl utvecklade motiveringar/förklaringar till dina val.
Du för till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval utifrån hälsa, miljö och ekonomi.
Du kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval utifrån hälsa, ekonomi och miljö.
Du kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval utifrån hälsa, ekonomi och miljö.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: