Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Matsituationen

Skapad 2016-06-08 17:33 i Myran Dibber Sverige AB
VAD ska vi göra- vi ska äta mat. VARFÖR ska vi göra det- för att kroppen behöver bränsle och energi. HUR ska vi göra det- med hjälp av bestick, tallrik och mat. Men det allra viktigaste i en lugn och stillsam miljö där lärandet och de pedagogiska samtalen stor i fokus.
Förskola

Maten på bordet

Händerna i knät

Varsågod och ät.  

Innehåll

BAKGRUND

VAD ska vi göra- vi ska äta mat.

VARFÖR ska vi göra det- för att kroppen behöver bränsle och energi.

HUR ska vi göra det- med hjälp av bestick, tallrik, glas och mat.

Men det allra viktigaste i en lugn och stillsam miljö där lärandet samt de pedagogiska samtalen stor i fokus.

MÅL

Några av dem mål vi kopplat till.

Kopplingar till läroplan

  • Lpfö98 Rev. 2016
    Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande,
  • Lpfö98 Rev. 2016
    Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,
  • Lpfö98 Rev. 2016
    Förskollärare ska ansvara för att arbetet i barngruppen genomförs så att barnen får stöd och stimulans i sin motoriska utveckling, och

METOD - GENOMFÖRANDE

Varje dag erbjuds barnen tre pedagogiska måltider så som frukost, lunch samt mellanmål. 

Vi äter en gemensam frukost med barnen som har kommit till förskolan. Vi erbjuder en stillsammiljö där barnen samtalar med varandra. 

Vi äter lunch i mindre grupper, detta ger oss möjlighet att äta i en lugn och tryggmiljö där samtalet och lärandet kan stå i fokus.

Varje barn ges möjlighet till att öka sin motoriska förmåga kring att dela maten med hjälp av bestick, ta mat, hälla upp mjölk respektive vatten. Vi låter även barnen duka av och skrapa sin tallrik själva.

Vi måltiderna startar vi med att sjunga vår matramsa som är: 

Mat  är bra för hela kroppen armar, benen också kroppen. Tänk vad vi får ha det bra äta mat varenda dag. Nu ska maten ner i magen så vi orkar hela dagen. 

Vi avslutar våra måltider med att vänta på varandra och vi lämnar bordet tillsammans så att alla barn får äta i sin takt. 

Vi äter mellanmål i två grupper och vi fyller på med ytligare energi som kroppen behöver för att orka sista biten på dagen.

På förskolan serveras en allsidig kost, med grönsaker varje dag. Vi vill att alla barn skall smaka på maten som serveras på förskolan. Tycker man något är mindre gott är det okej och man skrapa av det i slutet av måltiden. 

 

DOKUMENTATION

Vi kommer att dokumentera barnets enskilda lärande kring matsituationen i deras lärloggar samt bloggen. 

UTVÄRDERING - UPPFÖLJNING

Vi kommer att utvärdera i slutet av läsåret. Vi kommer att samtala i vårt arbetslag. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: