Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

7 - 9

Tekniska system - Elproduktion

Hedeskolan Kattegatt, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 20 juni 2017

Vi lär oss hur generatorn fungerar och hur man kan få snurr på en generator på olika sätt. Vi lär oss om solceller och hur de fungerar. Vi bygger testar och förbättrar tekniska konstruktioner.

Syfte

Syftet med detta arbetsområde är att utveckla elevernas tekniska kunnande om teknik som finns runt omkring oss. Syftet är också att utveckla elevernas förmåga att ta sig an tekniska utmaningar på ett medvetet och innovativt sätt. Vidare att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik. Syftet är också att ge eleverna förutsättningar att utveckla egna tekniska idéer och lösningar. 


Eleverna ska ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Centralt innehåll

Centralt innehåll (Lgr11):

Viktiga begrepp

Viktiga begrepp: Generator, induktion, elmotor, energi, vindkraftverk, vattenkraftverk, kärnkraftverk, kolkraftverk, solceller, solpaneler, joule.

Undervisning

Det kommer att bli genomgångar och film om generatorn, induktion och hur man kan producera elektricitet på olika sätt. Vi kommer att ha diskussioner om hur det var innan elektriciteten, vad är skillnaden mot nu? Vad händer om det blir strömavbrott en längre tid?

Vi kommer även att arbeta praktiskt och bygga en modell av ett vattenkraftverk, en modell av ett vindkraftverk samt en generator som vi laddar upp ett batteri med och sedan använder för att driva en legobil framåt. Vi kommer även att bygga med solceller.


Slutligen blir det ett praktiskt och ett teoretiskt prov om detta.

Bedömning

Du kan visa dina kunskaper på flera sätt:

  • I det praktiska arbetet på lektionerna.
  • Muntligt i diskussioner på lektionerna.
  • Praktiskt prov
  • Teoretiskt prov

Läroplanskopplingar

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

Tekniska lösningar för hållfasta och stabila konstruktioner, till exempel armering och balkformer.

Hur komponenter och delsystem samverkar i ett större system, till exempel vid produktion och distribution av elektricitet.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av programmering.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

Matriser i planeringen
Teknik Matris åk 7-9, Lgr 11
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback