Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

7 - 9

Pennställsdilemmat

Hedeskolan Kattegatt, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 13 mars 2018

Rektorn på en skola någonstans i Sverige har bestämt att det ska tillverkas pennställ till alla bänkar i alla klassrum. Hon kan dock inte bestämma sig för om pennställen ska tillverkas i plast eller papp. Din uppgift är att skriva ett brev till rektorn där du rekommendera plast eller papp. I brevet är det viktigt att du resonerar kring fördelar och nackdelar med de olika materialen och kommer fram till ett beslut. Du ska också lämna förslag på en bra design på ett pennställ genom att bygga ett och skicka med en skalenlig ritning i ditt brev.

Syfte

Syftet med detta arbetsområde är att utveckla elevernas tekniska kunnande om material som de stöter på i vardagen. Syftet är också att utveckla elevernas förståelse för att teknisk verksamhet har betydelse för och påverkar människan, samhället och miljön. 

Viktiga begrepp

Viktiga begrepp: papperstillverkning, plast, olja, återvinning, material, egenskaper, hållfasthet, hårdhet, elasticitet, balk, armering, korrugering, fackverk.

Undervisning

 

Vi kommer att ha genomgångar och titta på film, läsa texter om olika material. Vi kommer att gå igenom egenskaper som material kan ha och diskutera fördelar och nackdelar med olika material. Speciellt kommer vi titta på papperstillverkning och återvinning av plast och papper. 

Vi kommer att gå igenom en del om design och vad man ska tänka på för att en konstruktion ska passa för det den är tänkt till.

Vi kommer gå igenom teknikutvecklingsarbetets olika faser: Identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning och göra alla delar i arbetet med pennstället.

Vi kommer att bygga pennställ av papp eller plast.

Vi kommer att göra ritningar i tre vyer på pennställen. Vi kommer eventuellt testa att göra digitala ritningar.

Under en lektion kommer sedan eleverna få skriva ett brev till rektorn där de rekommenderar sin pennställ med väl underbyggda argument kring val av material och utformning.

Bedömning

Du kan visa dina kunskaper på flera sätt:

  • I det praktiska arbetet på lektionerna.
  • Muntligt i diskussioner på lektionerna.
  • Brevet
  • Ritningen och pennstället

Läroplanskopplingar

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

Tekniska lösningar för hållfasta och stabila konstruktioner, till exempel armering och balkformer.

Bearbetning av råvara till färdig produkt och hantering av avfall i någon industriell process, till exempel papperstillverkning och livsmedelstillverkning.

Betydelsen av egenskaper, till exempel drag- och tryckhållfasthet, hårdhet och elasticitet vid val av material i tekniska lösningar. Egenskaper hos och tillämpningar av ett antal nya material.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Återvinning och återanvändning av material i olika tillverkningsprocesser. Samspel mellan människa och teknik samt människans möjligheter att skapa tekniska lösningar som bidrar till hållbar utveckling.

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

Matriser i planeringen
Teknik Matris åk 7-9, Lgr 11
Uppgifter
Brevet

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback