Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Engelska - länder där man pratar engelska

Skapad 2016-06-20 15:58 i Öjersjö Brunn Partille
Engelska - kultur och samhälle
Grundsärskola 7 – 9 Engelska

Eleverna i gruppen har varit med och skapat denna pedagogiska planering. Eleverna har också varit med och utformat hur vi skall arbeta med detta, vad vi ska göra och hur man ska få chans att kunna visa sina kunskaper.

Vi kommer att arbeta med det centrala innehållet "Kultur och samhälle", genom att eleverna arbetar med var sitt land där man talar engelska. Arbetet ska vara på svenska. Det handlar om att lära sig mer om människors livsvillkor, familjeliv och vardag i delar av världen där det engelska språket används.

"Genom undervisningen ska eleverna få förutsättningar att utveckla sina kunskaper om delar av världen där engelska används. På så sätt ska undervisningen stimulera elevernas intresse för språk och engelsktalande kulturer och förmedla nyttan av språkkunskaper. Eleverna ska även ges möjlighet att använda olika verktyg för lärande, förståelse och kommunikation." (hämtat från engelskans kursplan; Syfte)

Innehåll

Förmågor

Kopplingar till läroplan

 • En
  Syfte skriva text för olika syften, och
 • En
  Syfte reflektera över livsvillkor och kulturella företeelser i områden där engelska används.

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • En  7-9
  Kultur och samhälle Människors livsvillkor, familjeliv och vardag i delar av världen där det engelska språket används.

Detta ska du lära dig

Du skall arbeta med ett land där man talar engelska.

Du ska lära dig om människors livsvillkor, familjeliv och vardagsliv i det landet.

Du skall redovisa för klasskamraterna och också själv lyssna och titta när klasskamraterna redovisar om sina länder.

Detta ska vi arbeta med

Du kommer att arbeta med ett land där man pratar engelska. Du ska samla fakta och anteckna och/eller lära dig utantill saker om landet.

Det du skall lära dig mer om är livsvillkor, familjeliv och vardag i landet.

När du (och dina klasskamrater) arbetat klart med landet och tycker att du lärt dig en hel del, är det dags att redovisa för klassen. Man kan redovisa på olika sätt, men ni elever bestämde tillsammans att det skulle vara någon slags redovisning med fakta om livsvillkoren i landet. Någon kanske vill visa bilder, någon prata och rita på tavlan, någon visa en kort film... Man kan bestämma hur man vill redovisa, tillsammans med engelskläraren.

Vi kommer bara att hinna påbörja arbetet under vårterminen (-16) och kommer därför fortsätta med det under hösten. Redovisningarna kommer att ske till hösten (-16).

Kunskapskrav

Kopplingar till läroplan

 • En  E 9
  Eleven bidrar till resonemang om livsvillkor, familjeliv och vardag i delar av världen där det engelska språket används.
 • En  C 9
  Eleven för enkla resonemang om livsvillkor, familjeliv och vardag i delar av världen där det engelska språket används.
 • En  A 9
  Eleven för välutvecklade resonemang om livsvillkor, familjeliv och vardag i delar av världen där det engelska språket används.

Detta bedöms

Det som bedöms är ditt eget arbete om livsvillkor, familjeliv och vardagsliv i ett engelsktalande land. Vi kommer att prata om de olika länderna i samband med redovisningen av era olika länder. Det bedöms också hur du kan ställa frågor, svara på frågor och ta till dig kunskaper också från klasskamraternas arbeten. 

Bedömning enligt kunskapskraven för området (ovan).

Vi kommer endast att hinna inleda arbetet och utforma den pedagogiska planeringen (vilket är en del av arbetet) under VT-16. Bedömning kommer främst att ske hösten -16, endast på det vi hunnit arbeta med kommer viss bedömning ske under vårterminen.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: